Élet+Stílus hvg.hu 2019. április. 09. 20:43

Mint egy holdbéli táj: szörnyű látványt nyújt a leégett fonyódi nádas

Ameddig a szem ellát, csak fekete pusztaságot látni a nádas helyén.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön délután gyulladt ki a nádas Fonyódnál mintegy három hektáron, másfél kilométer hosszan. Az oltást a szél is nehezítette, a tűzoltóknak pedig végül közel 24 órás megfeszített munkával sikerült csak eloltania a tüzet.

A legfrissebb adatok szerint összesen 300 hektárra becsülhető a leégett terület nagysága, és úgy tűnik, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzet.

Az MTI fotósa, Varga György kedden megörökítette a leégett nádas hűlt helyét, a fotóin pedig jól látszik, hogy gyakorlatilag ameddig a szem ellát, csak fekete pusztaságot látni, és a növények helyett is csak elszenesedett csonkok meredeznek a földből

MTI / Varga György
MTI / Varga György
MTI / Varga György

Szakemberek szerint a madaraknál még többségében nem kezdődött el a költési időszak, ezért ők szerencsésebbek voltak, de a hüllők és kétéltűek valószínűleg elpusztultak a tűzben. A növényzet helyreállásához egy-másfél hónapra lehet szükség, az állatvilágnak azonban négy-öt év is kellhet.

Varga György összetört, elégett tojásokat és elszenesedett vaddisznócsontvázakat is talált a helyszínen.

MTI / Varga György
MTI / Varga György
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.