Élet+Stílus hvg.hu 2019. április. 04. 10:37

Többen halnak bele az egészségtelen táplálkozásba, mint a dohányzásba

Ha egészségesebben táplálkoznánk, akkor ötből egy esetben a korai halálozás megelőzhető lenne. Valójában nem azzal van a baj, amit megeszünk, hanem azzal, amit nem.

Az egészségtelen étrend következtében globálisan és évente 11 millióan halnak meg, többen, mint amennyien a dohányzás szövődményeiben (ez  8 millió embert érint) – állítja egy, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy valójában nem azzal van gond, hogy mennyi káros és egészségtelen ételt és italt viszünk a szervezetünkbe, hanem azzal, hogy mennyi egészséges és tápláló élelmiszert hagyunk ki az étrendünkből. Egyértleműen károsak a transzzsírok és a fokozott cukorbevitel, de nagyobb bajt okoz, ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket, azaz rostban gazdag ételeket. Márpedig nem eszünk. A rost élettani jelentőségéről, valamint a rosthiány és a rák kialakulása közötti összefüggésről itt írtunk bővebben.

A tanulmány szerint a helytelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek közül az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak, aztán a rák különböző típusai, majd a 2-es típusú cukorbetegség. A Seattle-ben készült kutatás fontos állítása, hogy ötből egy esetben el lehetne kerülni a korai elhalálozást, ha sokkal több rostban gazdag ételt és italt fogyasztanánk.

Ezenkívül még mindig nagy probléma, hogy túl sok sót fogyasztunk, a helytelen táplálkozásra visszavezethető halálozások fele azért következik be, mert étrendünk sok sót tartalmaz.

Tiltás helyett megerősítés kell

A kutatók szerint egészen mostanáig azon volt a fókusz, hogy minél inkább próbáljuk kerülni a sok cukrot, a zsírokat és a sót, mert azok egészségtelenek, de a továbbiakban nem ezt a logikát kéne követni. Inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy miket együnk nagy mennyiségben (nem győzzük elégszer ismételni: gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag ételek), mert – Ashkan Afshin kutató szerint –, ha az emberek valamiből elkezdenek többet fogyasztani, akkor bizonyos élelmiszerekből úgyis kevesebbet fognak.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.