Szingapúri kutatók jöttek rá az összefüggésre.
Szingapúri kutatók arra jutottak, hogy a gombák gyakori fogyasztása segíthet az időskori elbutulás megelőzésében – derült ki a Journal of Alzheimer's Disease-ben megjelent tanulmányukból.
A kutatók szerint azok az idősek, akik hetente legalább kétadagnyi gombát fogyasztottak (mintegy 150 grammot adagonként), azoknál felére csökkent a fokozott feledékenységgel járó és a demencia előszobájának is tartott enyhe kognitív károsodás (mild cognitive impairment, MCI) esélye.
A kutatók hatszáz 60 év feletti Szingapúrban élő kínai adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azok, akik sok gombát fogyasztottak, jóval kevésbé mutatták az MCI jeleit.
A kutatók szerint az ergotionein nevű anyag lehet a megoldás, amely egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag, amelyet az ember nem tud magától előállítani, a gombákban viszont nagy arányban fordul elő. A kutatók egy korábbi tanulmányukban azt is kimutatták, hogy az MCI-vel küzdők vérében jóval alacsonyabb az ergotionein-szint, mint az egészségesekében.
A tanulmányban több gombát nevesítettek: a sima csiperke mellett a laskagombát, a kelet-ázsiai konyhában népszerű shiitakét és aranytű gombát (vagy más néven téli fülőkét), de a szárított és konzerv gombákat is megemlítették.