Egyelőre még nem nálunk sütik, hanem egy spanyolországi kis település pékségében, amelynek a lakossága még a 800 főt sem éri el.
A kis andalúziai falu, Algatocín lakossága nem tartozik a helyi Pan Piña (Ananászkenyér) pékség különleges kenyerének vásárlói közé. Ugyanis a 400 grammos pékáru 192 euróba, több mint 62 ezer forintba kerül.
A világ legdrágább kenyerét sütő pékmester, Juan Manuel Moreno mégsem panaszkodik, hogy nincs megrendelője a kerek cipócskákra, amelyek egyébként kinézetre a szokásos házikenyérnek tűnnek. De nem azok, ugyanis a saját készítésű kenyértésztába a gabonapelyheken és az izlandi vízen kívül arany- és ezüstpor is kerül.
„A nemesfémek nem befolyásolják a kenyér ízét, viszont fokozzák a glamour-t” – a pék egyik nyilatkozta szerint, aki még három másik arany- és ezüstalapú terméket is készít (98 euróért).
Rendszeres heti rendeléseket kap, mivel a Costa del Sol milliárdosaiban jó vevőkre talált. Főként az orosz, arab és kínai származású üzletemberek, vállalkozók számítanak a legjobb ügyfeleinek.
Az exkluzív megrendelőkön kívül is sikeres Juan Manuel Moreno sütödéje. Spanyolország legjobb 89 péksége között tartják számon a rangsorolás nélküli toplistán, s ezen belül Andalúzia 12 legjobbja között szerepel.
Moreno az idén jelentős szakmai elismerést kapott, a „Jó kenyér spanyol útja” (Ruta Española del Buen Pan) csillagos séfje lett.
A Pan Piña pékség egyébként igen magasra teszi a jelképes sütőlapátot, ugyanis teljes választékát 170 féle pékárura bővítette, beleértve a különféle töltelékekkel ellátottakat és süteményeket is.
A búzaliszten kívül hajdinát, kölest, zabot, kukoricát és még számos más alapanyagot használ, s a világ minden részéből, de főleg Belgiumból, Hollandiából és Németországból vásárolt liszttel készülnek kenyerei, péksüteményei.
Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: