Kézműves sajtok, őszi ízek szeptember utolsó szombatján Etyeken. Sajtműhely vajköpüléssel és parenyicanyújtással, sajtverseny, sajt-bor párosítások és sok minden, mi szem-szájnak ingere.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete ugyan hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, de most szeptember 29-én első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon. Az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence válogatott sajtkészítői, hogy bemutassák, és persze kóstoltassák a termékeiket. Azonban nem csak mustrálni és kóstolni lehet majd a sajtokat. A sajtműhelyben a bőrkötényes mesterek bemutatják a sajtkészítés teljes menetét, lesz sajtfüstölés, parenyicanyújtás, vajköpülés. S ha valaki rákattanna a házi sajtkészítésre, lehet kérdezősködni, tanulni. Természetesen a profik sajtversenyen is indítják portékáikat. Itt lesz többek között a Pázmándi Sajtműhely, Bálint Attila Tekerőpatakról, Kalla Roland Sümegről, a Parasztsajtos Ficsor Árpád, a házi sajtos Kiss Ferenc Körösladányból, a Kecskevilág, vagyis Herczog Anita, a Bükki Sajtos, azaz Sándor Tamás és sokan mások.
Az érdeklődők egy workshop keretében (délelőtt 11-től délután 5-ig, kétórás etapokban) a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatják összeválogatott borokkal Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus útmutatásai alapján, Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Magyar Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel.
Gyerekeknek Sajtkukac játszótér nem éppen szokványos ügyességi játékokkal (tej-, sajthordás, préselés, fejés). Kicsiknek-nagyoknak Gingalló Csokoládéműhely interaktív bemutatóval a forró csokitól a nyalókáig. Ez utóbbi már jelzi is, hogy ugyan sajtból lesz a sétány, de ahogy Etyeken az elvárható, az édesszájúak és pláne, hogy a „ragadozók” sem maradnak éhen, még sok mindenből lehet válogatni.
Egy kis kóstoló: sült csülök és marhapörkölt a Milán Pincénél, brassói lucskos káposzta, erdélyi mics a Sobol Pincészetnél, BBQ pulled pork és oldalas az Aubergin teraszon, füstölt húsos betyárleves és csülkös-körmös pacal a Dvorák Vendégudvarban, dél-vidéki grillvarázs hol másutt is, mint a Sonkamester Árpásnál, stifolder Rókusfalvynál, szarvas raguleves és tarja tarhonyás lecsóval a Rezeda Teraszon.