Élet+Stílus MTI 2018. augusztus. 15. 12:23

Mégse kéne mindenkinek gluténmentesen étkezni, cukorbetegséget is okozhat

Kínai kutatók arra jutottak, hogy aki alig fogyaszt glutént, azoknál nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, viszont aki nem gluténérzékeny, annál a gluténfogyasztás nem okoz gondot.

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapították meg kínai kutatók. A Sanghaji Biológiai Tudományok Intézetének munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálatban részt vevők közül a legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál 13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12 grammot fogyasztották.

A glutén a búzában, árpában, rozsban lévő fontos fehérjeforrás. A világ népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedésével. Számukra hatékony terápia a gluténmentes diéta. Az utóbbi években azonban a gluténmentes táplálkozás a fitnesz hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a testsúlyt.

Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a viszonylag magas – akár napi 60-100 grammnyi – gluténbevitel nem okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást.

A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Cung Keng szerint a gabonarostokban és teljes kiőrlésű gabonákban található alapvető tápanyagok használnak az egészségnek.

A kínai kutatás csaknem 200 ezer amerikai adatait használta fel, akiknek éttrendjét 22-28 évig kísérték figyelemmel. A résztvevők az étkezésükkel kapcsolatos hitelesített kérdőíveket töltöttek ki 2-4 évenként, a válaszok alapján becsülték meg gluténbevitelüket.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.