Nemcsak a világ legjobb, hanem a legszebb éttermét is díjazzák. Ha látni akarjuk az idei befutót, akkor a személyes impressziókért kicsit messzebbre kell utaznunk. Irány a mexikói Yucatán-félsziget.
A Versailles-díjat évente olyan étteremnek, szállodának, bevásárlóközpontnak és üzletnek ítélik oda, ahol építészetileg harmóniában találkozik a múlt és a jelen (netán a jövő), érvényesül az építészeti örökség megóvása újraértelmezett formában, a kultúra és a gazdaság kölcsönhatása. Az UNESCO székhelyén, Párizsban jelentették be a minap a 32 országból 2018-ban kiválasztott díjazottakat. Az idén a mexikói Yucatán-félszigeten, Chocholában található Ixi’im (a maja elnevezés kukoricát jelent) vendéglátóhely részesült a legszebb étterem kategória Versailles-díjában. Csak halkan jegyezzük meg, mily meglepő, hogy a tavalyi díjazott a szálloda kategóriában éppen az a Chable Resort Hotel volt, amelynek történetesen az Ixi’im az étterme.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/c991e76e-944b-46db-a1dc-d03f35244282.jpg)
Kétségtelen, hogy az építészeti örökség megőrzése mellett világszerte érdeklődést és elismerést vált ki a mexikói konyha is. Előkelő helyre került két étterem is Mexikó Cityből a nemrég Bilbaóban kihirdetett Világ legjobb étterme idei 50-es toplistáján: a Quintonil a 11-ik, míg a Pujol a 13. helyre.
Az Ixi’im egy régi textilgyárból – ahol agavérostokból készítették a kötélfonásra is használt szizal nevű anyagot – lett a világ legszebb étterme. Mégpedig úgy, hogy tervezői helyreállították a régi gépház megrongálódott fémvázát, meghagyták az 1800-as évekből származó falrészeket, ugyanakkor hatalmas üvegfalfelületeket építettek be, mintegy kinyitva a teret a csatlakozó teraszokra és díszkertekre.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/828c085b-4c8e-4ccf-bbd8-da513003b8d1.jpg)
Az étterem délkelet-mexikói konyhája is egyesíti a gasztronómiában az újat és a hagyományost. Alkalmazza például a maja növénytermesztési technikát, a ka’anchét, amely a zöldségek, fűszernövények ökológiai tisztaságát biztosítja – sajátos magas műveléssel óvják a terményeket a rovaroktól és egyéb kártevőktől. Az sem véletlen, hogy az Ixi’im menüsorát a legjobb éttermek ragsorában a 11. helyre sorolt Quintonil séfje, Jorge Vallejo állította össze. A szépségdíjas mexikói étteremnek van még egy különlegessége: kézműves likőr- és tequilagyűjteménye a legnagyobb a világon, s mint ilyen szerepel a Guinness-rekordok könyvében.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/a92b13de-e7e4-43e0-be05-016481a7e5ca.jpg)
S talán az sem mellékes, hogy a Yucatán-félszigeten olyan híres maja romvárosok találhatók, mint Tikal, Calamkul, Uxal és Chichén Itzá, úgyhogy szó szerint a szomszédban a „történelem”.