Élet+Stílus hvg.hu 2018. június. 22. 14:48

Ilyen volt egy emlőeltávolító műtét az altatás előtti korban

Digitalizálták Fanny Burney írónő 1812-ben testvérének megírt levelét. Ebben Burney beszámol arról a műtétjéről, amelynek során eltávolították a mellét.

Fanny Burney-t 1811-ben műtötték meg, miután mellrákot diagnosztizáltak nála. Ebben az időszakban az anesztézia tudománya még nem igen létezett, az érzéstelenítéssel, pláne az altatással kapcsolatos kísérletek gyerekcipőben jártak. A brit írónőt mégis meggyőzték az orvosai, hogy vesse magát alá az operációnak, így az elképesztően bátornak mondható nő annak tudatában feküdt kés alá, hogy rendes érzéstelenítés híján elviselhetetlen fájdalomban lesz része.

Nem csoda, hogy az idő tájt sok beteg a műtét helyett inkább az egyéb, kétséges kimenetelű gyógymódokat és a halált választották, Burney egyértelműen a bátrabb páciensek közé tartozott. A British Library által most digitalizált 12 oldalas levelében a nő gyötrelmes agóniáról ír. Mint fogalmaz a nővérének szánt írásában: megvárta, míg a férje és a fia nem lesznek otthon, akkor hívta meg a párizsi házába az orvosokat. Az emlőeltávolításra tehát nem egy kórházban, hanem a saját otthonában került sor.

Fanny Burney a brutális beavatkozásról, de a hősies magatartásáról is ír. Az elejétől kezdve a végéig ordított, a fájdalom annyira éles volt, hogy alig bírta ki. Úgy hiszi, hogy kétszer el is ájult a beavatkozás alatt, mert képszakadásról beszél, nem emlékszik bizonyos részletekre. Ugyanakkor próbált minden tőle telhetőt megtenni, hogy ne akadályozza az orvosok munkáját, nem tiltakozott, nem állt ellen, és próbált mozdulatlan maradni a műtét alatt.

Burney azt is írja, hogy beöltözéssel és az előkészületekkel együtt mindössze húsz perces volt a műtét.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.