Élet+Stílus T.S. 2018. június. 20. 19:20

A világ legtutibb éttermei

A gasztronómia világában minden évben az egyik legvártabb esemény a Világ 50 legjobb étterme reprezentatív lista közzététele. Az idei kihirdetésére június 19-én került sor a spanyolországi Bilbaóban. Nézegettük a listát.

A baszk  nemzeti főváros impozáns Euskalduna Palotájában – amely konferencia központként, jelentős rendezvények helyszíneként és koncertteremként funkcionál – tartották a The World's 50 Best Restaurants gálaestjét. Az immár 16. díjátadót először rendezték Spanyolországban, a helyszín kiválasztása egyúttal elismerés a baszk gasztronómiának, Kulináris Akadémiájának, neves séfjeinek. A világ minden tájáról érkezett több mint 100 ismert séf és 350 újságíró jelenlétében ismertették 2018 legjobb éttermeinek rangsorát.

Amint azt már hírül adtuk: The World's 50 Best Restaurants lista élére a modenai (Olaszország) Osteria Francescana, Bottura három Michelin-csillagos étterme került, amelyik másodszor lett a világ legjobbja, legutóbb 2016-ban érdemelte ki ezt a címet. A 2. legjobbnak ismerték el az El Celler de Can Rocát (Spanyolország), a katalán Roca fivérek éttermét, míg a 3. a Mirazur, (Franciaország) lett. 

Botturát ünnepli a gasztrovilág
theworld50best.com

A világlista 50 legjobb étterme 23 országból került ki. A legtöbb helyezés - 7 - Spanyolországé. Az USA-ból 6, Franciaországból 5, Olaszországól és az Egyesült Királyságból   4-4 étterem található a top 50-ben. Sajnos magyar étterem nem került képbe, de nem kell túl messzire mennünk a legjobbakért, két szomszédunk, Ausztria és Szlovénia bekerült egy-egy étteremmel az 50-esek klubjába. A 14. helyre sorolták a bécsi Steirerecket, a 48-ikra pedig a kobaridi Hisa Franko éttermet. Igencsak figyelemreméltó a lista 15. helyezettje, a Vlagyimir Muhin és  Anatolij Kazakov konyhafőnök jegyezte White Rabbit, amivel Moszkva felírta magát a világranglistára. Miközben olyan nagy nevek, mint az Alain Ducasse Plaza Athénée (Párizs) vagy a Dinner Heston Blumenthal (London) csak a 21. illetve 45. helyet tudták megcsípni.

Moszkva büszkesége a Szmolenszkáján
whiterabbitmoskow.ru

A lista első 10 helyezettje a top-50-ből:

1, Osteria Francescana (Modena, Olaszország)

2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)

3. Mirazur (Menton, Franciaország)

4. Eleven Madison Park (New York City)

5. Gaggan (Bangkok)  

6. Central (Lima, Peru)

7. Maido (Lima, Peru)

8. Aprege (Párizs, Franciaország)

9. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)

10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)

 A top10 séfjei és a teljes lista:itt

hvg360 Nemes Nikolett 2024. november. 29. 12:00

„Ezeket nyilvános kivégzésnek neveztük egymás között” – így kergeti felmondásba a dolgozókat egy toxikus munkahely Magyarországon

Hogyan működik, mi mindent tesz egy bántalmazó felettes, és mit okoz ezzel a beosztottjainak? Miért volna fontos külön kezelni a vezetői és a szakmai kompetenciákat, és miként lehet maga a rendszer is bántalmazó, amelyben a szereplők töltik a mindennapjaikat? Edinger Katalin nyolc évig dolgozott egy kiadónál, ahonnan beszámolója szerint azért távozott – többedmagával együtt –, mert a főnöke súlyosan toxikus légkört teremtett. Erről is beszélgettünk vele.