Új helyszínen, 160 magyar és külföldi pincészet, húsz mesterkurzus, világhírű borászok, borszakértők és borszakírók részvételével tartják a VinCE Budapest 2018 Wine Show-t április 5. és 7. között a Várkert Bazárban.
Mondhatnánk, az év egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi hírű boreseménye, a VinCE fókuszába kerül az idén minden, ami pezseg. De azért ez a "minden" nagyon is válogatott.
Manapság magára valamit is adó pincészet nem lehet meg bubis nélkül. Már nem, vagy legalábbis nem csak, az ünnepek itala a pezsgő, hanem a mindennapok élvezetéé. A trend világszerte egyre erősebb. Így nem csoda, hogy erős pezsgőkben az idei VinCE is.
A mesterkurzusok közül kiemelkedik a Charles Heidsick-kóstoló. „Ismeri Charles Heidsicket? / Melyiket? Az embert vagy a pezsgőt? / Mindegy, a kettő megkülönböztethetetlen egymástól.” Ez a „találós kérdés” fogadja az 1851-ben alapított pezsgőház honlapjának látogatóit. Tény, a 29 éves Charles maradandót alkotott, és élete egybefonódott a házéval, ezért aztán a mai napig a Typiquement Charles (Tipikusan Charles) meghatározással hirdeti magát a pince. No meg azzal, hogy a három klasszikus szőlőfajta (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier) mellett a negyedik hozzáadott fajta náluk „az idő”.
A legendás szakíró, Tom Stevenson hívja fel a figyelmet a feltörekvő brit „pezsgészet” rejtelmeire tíz bubis ital kóstoltatásával. És a trendi rozé champagne-okról is tőle tudhat meg sok mindent a pezsgőkedvelő közönség.
A repertoárban van még spanyol cava kurzus, és persze a Champagne sem maradhat el. Az 1864-ben alapított Alfred Gratien ház vendégszerepel. A pincészet arról ismert, hogy hagyományosan fahordóban is megforgatja borait. A VinCE Budapesten a főborász-pincemester, Nicolas Jaeger mutatja be az italokat, akiről jó tudni, hogy dédapja 1905-től közel fél évszázadon át szintén ebben a pozícióban szolgálta Alfred Gratient, s a sarzsi apáról-fiúra szállt a családban, Nicolas 2007 óta viseli e címet. Aki ellátogat Gratienhez, közel ezer hordó labirintusában bolyongva fedezheti fel a minőségi pezsgők világát.
Természetesen kóstolásra is bőven kínálnak a hazai és külföldi pezsgőpincészetek bubisokat, nagyon úgy tűnik, kevés is lesz rá a három nap.
Az idei VinCE másik nagy húzása a V4-ek felé visz. Kiderül, mit gondolnak a nemzetközi szakértők –és természetesen a borértő hazai közönség – a visegrádi országok borairól. A V4 2017–2018. évi magyar elnöksége alkalmából cseh, lengyel és szlovák borok is bemutatkoznak. Mindegyik ország saját standon vonultatja fel legjobb borválogatásait. A térség borai versenyben is megmérettetnek, hogy melyik pincészet visz haza díjat, azt 12 hazai és külföldi szakértő dönti el. A V4 Wine Challenge névre keresztelt verseny tételeit április 5-én bírálják, másnap a Bárkert Bisztróban mutatják be a nyerteseket a sajtó és a szakma képviselői számára. A borkíváncsi látogató pedig végigkóstolhatja a teljes szortimentet.