Élet+Stílus MTI 2018. március. 30. 21:33

Megtört a jég Írországban, nagypénteken is lehet már kocsmázni

Kilencven év után először nyithattak ki az írországi kocsmák nagypénteken.

Az eredeti, 1927-es tilalmat eltörlő új szabályozásnak köszönhetően nagypénteken is fogadhatják a vendégeket az írországi csapszékek. A sörözők előtt már kora reggel tömeg várta a nyitást. A helyi borkereskedők szövetsége üdvözölte a változtatást, amely a szervezet szerint 40 millió euró többletbevétellel járhat.

"A nagypénteki tilalom egy letűnt kor maradványa, és jogosan válik a történelem részévé" – mondta Padraig Cribben vezérigazgató. A módosításnak köszönhetően a kocsmatulajdonosok választhatnak, hogy kinyitnak-e, ahogy "minden más üzlet is, amely sohasem volt hasonló tilalom szenvedő alanya".

Az ivózár gyakran meglepte a húsvéti hosszú hétvégére Írországba látogató turistákat.

A szóban forgó 1927-es törvény betiltotta az alkoholos italok árusítását karácsonykor, nagypénteken és Szent Patrik napján. Az utóbbira vonatkozó korlátozást 1962-ben oldották fel.

A nagypénteki tilalom alól korábban is léteztek kivételek. A szállodák vendégeit, a levegőben, vasúton vagy tengeren utazókat, illetve a színházi előadások vagy sportesemények látogatóit kiszolgálhatták alkohollal.

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ. Írország több mint ötmilliós lakosságának túlnyomó része római katolikus vallású.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.