Mindez január 14-én, amikor Magyarországon első alkalommal rendezik meg A Tea Napja eseményt az Erzsébet téri Akvárium Klubban.
Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van bőven miből választani prémium típusok és származási helyek alapján. S még az is lehet, ha megismerjük őket, egy életre elfelejtjük összecitromozni és agyoncukrozni a teánkat…
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/5f0920d4-e8ed-44a9-bd31-b452cc97733f.jpg)
A vasárnapi programon pár ismert, magas színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan teaházak és kereskedők is megjelennek, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket, különleges kínai, japán, tajvani teákat felsorakoztatva választékukban.
A kiállítók elkalauzolják az érdeklődőket a tea rendkívül sokszínű, ízgazdag, illatos világába. Megtudhatjuk, milyen különbségek vannak minőségben, hányféle feldolgozás van, és a különböző teakultúrákban milyenek a fogyasztási szokások. Azok is találhatnak majd bőven kóstolni- és tanulnivalót, akik már „felsőbb osztályba” léptek, és ahogy a kávé esetében, úgy a teáknál is a single origin, ízesítetlen, termőterület-szelektált termékeket keresik.
A délelőtt tíztől este hatig tartó rendezvényre kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők. Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshopok keretében hallhatnak előadásokat többek között a feldolgozás szerinti különböző teatípusokról, az öreg puer teákról, a kínai és tajvani oolong teákról, a jövő teázási szokásairól. Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogyan érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Srí Lanka-i terroir-kóstoló, bemutatása, a macha tea ceremóniája, szintén az előadások témái között szerepelnek.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/3ae4fa20-4dd0-4bd9-97c3-556129d39b16.jpg)
Előadások
11:00–12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák
12:00–13:00 Terroir – teakóstoló Srí Lankáról
13:00–14:00 Oolong teák – Tajvan és Kína
14:00–15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás
15:00–16:00 Chado, avagy a japán teaművészet
16:00–17:00 A japán Matcha tea
17:00–18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében
További részletek az esemény Facebook-oldalán.