Élet+Stílus MTI 2018. január. 04. 16:56

Egy új módszerrel korán fel lehetne ismerni a Parkinson-kórt

Akik a gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri betegségben szenvednek, azoknak a vérében jelentősen alacsonyabb a koffein koncentrációja, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a kór. Ez akkor is így van, ha a betegek ugyanannyi koffeint fogyasztanak – állapították meg a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A vérben lévő koffein koncentrációjának mérése segíthet a Parkinson-kór diagnózisában egy japán kutatás szerint.

"Korábbi kutatások már kimutatták a koffein és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését, ám arról nem sokat tudtunk, hogyan dolgozza fel a betegségben szenvedők szervezete az anyagot" – mondta Szaiki Sindzsi, a tokiói Dzsuntendo Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatatásban 108 beteg vett részt, akiknél átlagosan hat éve állapították meg a Parkinson-kórt, valamit 31 azonos életkorú, de a betegségben nem szenvedő ember.

Mindenkinél vérvizsgálatot végeztek, nemcsak a koffein, hanem 11 olyan anyag koncentrációját is mérték, amelyeket a szervezet a koffein-anyagcsere közben állít elő. Nem tapasztalták, hogy a koffein koncentrációja alacsonyabb lenne azoknál a betegeknél, akik a kór előrehaladottabb stádiumában voltak, ami arra utal, hogy a csökkenés már a korai szakaszra jellemző.

A két csoport hozzávetőleg ugyanannyi koffeint fogyasztott, nagyjából napi két csésze kávénak megfelelő mennyiséget. A Parkinson-kórosok vérében azonban a koffein és a 11-ből 9 anyagcseretermék jelentősen alacsonyabb koncentrációját mérték.

A betegek vérmintáiban 10 mikroliterenként (a milliliter ezrede) 24 pikomól (a nanomól ezrede) koffeint, míg a nem betegeknél 79-et találtak.

Azt is megvizsgálták, vannak-e a résztvevőknek olyan génmutációi, amelyek befolyásolhatják a koffein anyagcseréjét, ám ebből a szempontból nem találtak különbséget a két csoport között.

"Ha sikerül megerősíteni az eredményeket, akkor egyszerű vizsgálattal korai szakaszában diagnosztizálható lesz a Parkinson-kór, talán még a tünetek megjelenése előtt, ami nagyon lényeges, mert a betegséget nehéz kimutatni, különösen a korai stádiumban" – vélte David Munoz, a Torontói Egyetem kutatója, aki a lapban bevezetőt írt a tanulmányhoz.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.