Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát a szingapúri tudósok.
Háromévnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg.
A munkát magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták – jelentette a BBC.
A tudósok megtalálták azt az illatgént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékeztető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy szagtalan vagy enyhébb szagú duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.
Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak a gyümölcs sajátos szagáért. "A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét" – írta egy szingapúri Facebook-felhasználó.
"Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy a durián szagában van valami kénes" – mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.
A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van, magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt és a magvait szétszórják.
Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tilos fogyasztani, a tömegközlekedési eszközökre sem szabad felvinni.