Élet+Stílus MTI 2017. augusztus. 10. 12:42

Megtelepedett a mocsári teknőc a Pilisben

Jól vannak a gőték, aranysakálok és denevérek is.

A Pilisi Parkerdő számos erdei tavában figyelték meg idén tavasszal és a nyár első felében az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfaj, a mocsári teknős több példányát – tájékoztatta az erdőgazdaság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Lomniczi Gergely közölte: korábban nagyjából ötévente találtak egy-egy példányt. A Pilisi Parkerdő egy uniós természetvédelmi program keretében a Visegrádi-hegység csaknem húsz erdei kistavában az eredetivel megegyező környezetet hozott létre, az állatok betelepedése ennek is köszönhető.

A mocsári teknős védett állat, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Az állatot nagyon érzékenyen érinti, ha tojásrakó helyeit megzavarják, állománya ezért is fogyatkozott meg. Alapvetően sík vidékekhez kötődő faj, ritkán látható a Visegrádi-hegységben és a Pilisben.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által helyreállított tavak mindegyikében elterjedt és nagy egyedszámban fordul elő a pettyes gőte, de a kirándulók gyakran találkozhatnak barna varanggyal, erdei és gyepi békával, valamint zöld levelibékával is.

Az erdőgazdaság által kezelt területekre az örökerdő-gazdálkodás eredményeként számos faj visszatért, a Buda környéki erdőkben újra megtelepedett az aranysakál, a Pilisi Parkerdőben nőtt a denevérkolóniák száma – közölte a társaság.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.

hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.