Élet+Stílus hvg.hu 2017. június. 13. 12:11

A bizarr ételek szakértője megkóstolta a lángost és a gulyást is

Andrew Zimmern Bizarr ételek sorozata Budapestre ért. Az epizód kedden 17:30-kor látható a Travel Channelen.

Ami egyesek számára bizarr, az adott országban nemzeti jellegzetesség. Az új évadban Andrew Magyarországra is ellátogat, hogy megismerje többek közt a paprikás csirkét, a lángost és a kürtös kalácsot. Ezekben az ételekben számunkra semmi furcsa nincs, de a műsorvezető (és közel 130 ország nézői is, ahol fut a sorozat) kíváncsian méregeti az ismeretlen finomságokat.

Felmegy a Budai Várba, ahol a Körösfői kürtöskalács bódéjánál áll meg, majd beveti magát a Bulinegyedbe is, egész pontosan Kazinczy utcai Karaván street food forgatagába. A Lángos Máshogy szakácsa lépésről lépesre mutatja be a – számunkra ismerős – folyamatot, amely végén egy laktató, fokhagymás-tejfölös-sajtos lángos áll.

Mint a legtöbb külföldi, Andrew sem győz csodálkozni azon, hogy a magyarok mindenhez paprikát használnak – frissen, szárítva vagy őrölve, esetleg krémesítve, de – így vagy úgy kis túlzással minden ételbe belekerül. Természetesen a gulyásba is, és a paprikás csirkébe is – ezekről is lesz szó.

Ezek az ételek számunkra hétköznapiak, de érdekes belegondolni, hogy a külföldiek számára néhányuk igazán különleges és kissé furcsa, bár kétségtelenül igazi finomság.

Valószínűleg a magyar nézők ugyanilyen kíváncsian nézik, amikor a Bizarr ételek: a finomságok földjén további epizódjaiban például San Diegoban polipos tostada, Sydneyben pedig puha kenguruhús kerül az asztalra. De szerepel még az új évadban osztrigás omlett és erjesztett tofu Tajpejben, napon szárított marhahús, sült chimichanga és chilis tojás Tucsonban, rózsavízzel készült halwa Dubajban, cayenne borsos folyami rák, gumbó és ropogósra sült békacomb a louisiana francia, azaz a cajun nép körében.

Zimmern egyébként korábban, 2011-ben is járt már Magyarországon, sőt akkor mintha bevállalósabb lett volna a kakasherepörkölt-kóstolóval, a disznóvágás extra finomságaival.

hvg360 Mátraházi Zsuzsa 2025. január. 10. 19:30

Sabján Adrienn kajatortacukrász: „Olyasmit nem vállalok el, amit jobb, ha nem látnak a hűtőbe bekukucskáló gyermekeim”

Jól fizető szakmából piaci szempontból a legrosszabbkor váltott, mégis sikerre vitte vállalkozását. Furcsán indult, de a hermelintorta sem fogott ki rajta. Megküzdött „véres” feladattal is, de nemet mondott a szülést ábrázoló tortára. Elárulja, hogy már nem igazán szereti az édességet, de persze mindent megkóstol, amit készít, és a versenytársak termékeit is elemeznie kell. HVG-portré.