Élet+Stílus hvg.hu 2017. május. 17. 09:27

Tokhaltatár, malacfülsaláta: csütörtökön nyit Gourmet Fesztivál

A Millenárison vasárnapig tartó rendezvény központi témája ezúttal a mangalica és az eper.

Az elmúlt évtizedben óriásit fejlődő hazai gasztronómiával együtt az evést-ivást komolyan vevő tudatos fogyasztók, más szóval a gourmet-k száma is jelentősen bővült.

Részben az ő igényeiket igyekszik kielégíteni a fesztivál: a hétvégén egy időben egy helyen kínálja ételeit a hazai csúcséttermek többsége, köztük a legjobb fővárosiak (beleértve mind a négy Michelin-csillagos éttermet) és a kiemelkedő vidéki vendéglátóhelyek is.

Sőt, idén már az ország határait is átléphetjük, hiszen négy környező országból is érkeznek sztárséfek, többek között ott lesz Ana Ros, akit nemrég a világ legjobb női séfjének választottak. Ami az ételeket illeti, a kovászolt spárgától a tokhaltatáron át a malacfülsalátáig, a kanizsai dödöllétől a kacsamell teriyaki-ig terjed a kínálat, és a desszertekről még szó sem esett.

A Gourmet azonban nemcsak a megrögzött ínyenceknek szól, azokat is tárt kapukkal várja, akik egyszerűen szeretnének egy jót enni és inni, és nem vonzza őket a fine-dining világa. A fesztiválon lesz igazi olasz pizza, kézműves hamburger, sőt sztrapacska és slambuc is, persze mindegyik kiváló minőségben. Az idén a mangalicára és az eperre fókuszáló esemény felhozatalában több mint 200 különböző étel és még több ital szerepel, a teljes menü itt tölthető le.

A gourmet közönséget exkluzív ebédekkel és vacsorákkal várják, a tudásra is éhezők workshopokon tanulhatnak profiktól, a gasztroszínpadon pedig mindenki megtalálhatja a magának való előadást és kóstolót: gasztrocelebektől a Michelin-csillagos séfekig, illetve a dödöllétől a homárig terjed a kínálat.

Ráadásul idén már a családosokat is külön helyszín fogadja, ahol a babakonyhától a tinédzser főzőiskoláig minden megtalálható majd.

A háromnapos programdömping a Gourmet díjátadóval zárul, ahol idén először díjazzák a legjobb kiállítókat és a legkiválóbb ételek készítőit. Mindebben a közönség véleményére is számítanak a szervezők, a szavazók körében pedig értékes gasztroajándékokat és élményeket sorsolnak ki.

A kóstolókat is magában foglaló napijegy 3900 forint, a négynapos bérlet 7900 forint.

Bővebb információ.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.