Élet+Stílus hvg.hu 2017. április. 29. 15:20

Brit tudósok: a sör jobb fájdalomcsillapító a paracetamolnál

A sör csodát tesz, ám kellemetlen mellékhatással járhat a fogyasztása.

Csökkenti a fájdalmat az alkohol – a kutyaharapást szőrével filozófia alaptéziést most brit tudósok is megerősítették. Egy 18 kutatásból, több mint 400 fő részvételével zajló sorozat után a Greenwich-i Egyetem kutató azt állapították meg, hogy két pint – nagyjából két korsó – sör elfogyasztása negyedével tudja csökkenteni a fájdalomérzetet.

A vér alkoholszintje a két sör után 0,08 százalékra nőtt és a beszámolók szerint ekkor kis mértékben emelkedett a vizsgált személyek fájdalomküszöbe és még nagyobb mértékben csökkent a fájdalom intenzitása – írja a Journal of Painben publikált tanulmány alapján az Independent. A kutatást vezető Trevor Thompson a The Sunnak az opiátokhoz hasonlította az alkohol hatását – a szer hatékonyabb a paracetamolnál.

A mellékhatás azonban világos. A kutatók szerint a fájdalomcsökkentő hatás bizonyos esetekben magyarázatot adhat a mértéktelen alkoholfogyasztásra is, amely hosszú távon már nem jár jótékony hatással a szervezetre.

Az viszont számukra sem világos, mi áll a fájdalomcsillapítás hátterében. Elkélpzelhető, hogy az agyi receptorok válnak kevéséb érzékennyé, de az is, hogy csupán a nyugtalanság csökken – vagyis a megfigyelt személyek nem tartottak annyira zavarónak a fájdalmat.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.