Élet+Stílus T.S. 2017. április. 18. 20:39

A legnagyobb utcai együtt evés

Igenis létezik nagy közös asztal. Felekezetre és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül ülnek le hozzá az emberek, hogy együtt ünnepeljenek - evéssel dicsőséget szerezve szűkebb pátriájuknak.

   Így történt ez húsvét hétfőn Spanyolország északi tartományában, az Asztúriai Hercegség Avilés településén. A jelentős tengeri kikötővel rendelkező városban 1893 óta ünneplik együtt az emberek a tavasz kezdetét egy egyszerű süteménnyel: El bollo de Pascua de Avilés (búzalisztből, vajból, tojásból, cukorból, citromosan készülő piskóta, amihez hasonlót mindenütt  sütnek  Észak-Spanyolországban csak Sobaos Pasiegos néven). Ez a süteménykóstolgató ünnep most egy hatalmas közös utcai lakmározásra váltott át. Az egymás mellé rakott terített asztalok és székek 5 kilométer hosszan kígyóztak április 17-én délután a történelmi városmag utcáin. Az avilésiek ugyanis elhatározták, hogy Guiness-rekordot döntenek, és ezért félretesznek mindenféle acsarkodást, inkább összefognak a közös dicsőség érdekében.  A Guinness-rekordot hitelesítő öt számlálóbiztos  11.836 résztvevőt számlált meg a nagy utcai együttevésen. Ezzel az új rekorddal az avilésiek megdöntötték a mexikói Metepec város rekordját, ahol 9.456 együttevővel tartották az eddigi rekordot.

elcomercio.es

A sajátos „street food”-rekord regisztrálása szempontjából nem számít, mit fogyasztanak az aspiránsok. Metepecben hagyományos mexikói ételek sorakoztak a közös  asztal menüjében, amiben a taco – tortillába hajtott húsos töltelék – játszotta a főszerepet. Az új asztúriai rekorderek asztalára a legváltozatosabb fogások kerültek:  burgonyás omlett, paprikás csirkemell, sült tintahal, sült krumpli Cabrales sajtöntettel (a Cabrales barlangban érlelt híres asztúriai kecskesajt), empanadas (hússal töltött tésztabatyu) és persze az említett sütemény.

 Ugyancsak nagy mennyiségben főtt a város közösségi tűzhelyein a fabada, amely az asztúriai konyha hagyományos babétele: fehérbab morcillával (véres hurka készítmény), chorizzóval (kolbász) és sertéssülttel.

elcomercio.es

 Mindehhez pedig jól csúszott a helyiek egyik nagy kedvence, a sidra, ami nem más, mint almabor.

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.