Feltalálói és kifejlesztői ezer receptre programozták az első robotot, amelyet az egészséges táplálkozás szolgálatába állítanak.
Sally „tudja”, hogy menő a salátázás, és azt is, hogy a salátabárok a legtöbb helyen meglehetősen szűk választékot kínálnak.

A salátarobot az 1,3 millió dolláros alaptőkével létrehozott, s az idén márciustól 5 millió dolláros új befektetéssel működő Chowbotics cégnél született. A San Jose (Kalifornia) székhelyű, ételkiszolgáló robotokra szakosodott vállalkozás az első olyan robotgépet állítja a közeljövőben munkába, amely személyre szabottan kínál saláta összeállítást, a kalóriaértékek közlésével. Több mint 20, naponta frissülő összetevőből adagolja, kreálja meg a salátatálakat. Folyamatosan bővülő recepttára ezres nagyságrenddel a legszélesebb spektrumát kínálja az egészséges összeállításoknak a nap bármely szakaszában. A távlati tervek szerint külön a mexikói és indiai kulináriára specializálódott robotgépeket is üzembe helyeznek majd.
Egyelőre a tesztelése indul be most tavasszal a Sally salátarobotoknak a kaliforniai Campbell város Mama Mia olasz éttermében, San Franciscóban a Galvanize oktatási intézetének közösségi terében és a texasi HEB Élelmiszer Co. kávézójában. Ezt követően éttermekbe – elsősorban gyorséttermekbe –, kávézókba, szállodákba, bevásárlóközpontokba, repülőterek tranzitváróiba, kórházakba és más nagyobb forgalmú helyekre telepítik.

A Chowbotics alapító vezérigazgatója, Deepak Sekar bízik a sikerben, s a hasonló ételrobotok várható elterjedését a számítógépekéhez hasonlította: most még közösségi terekben bukkannak fel, de néhány év – egy félévtized múlva már ott lehetnek a háztartásokban a személyi robotok.