A víz viszkozitása, "vastagsága" felelős érte.
Az agy kihasználja a rejtett képességeit, még azokat is, amiknek létezéséről nem is tudunk – például meg tudjuk különböztetni a hideg és a meleg víz hangját.
Az emberek gyakran hallják, ahogy a víz ömlik, vagy fröccsen, így tudat alatt megtanuljuk a különbséget. A videóban egy tudományos sorozat műsorvezetője vizsgálja az elméletet, és felfedi, hogy meglepően könnyű megkülönböztetni a két csobogást.
A két hang közti különbséget a vizek eltérő "vastagsága", viszkozitása okozza. A víz viszkozitása alacsonyabb, ha felmelegítjük – magyarázza Mould a videóban. Könnyebben észrevehető az eltérés, ha ugyanezt mézzel is megpróbáljuk, hiszen a felmelegített méz hamarabb folyik, mint a hideg.
A viszkozitás csekély változásai befolyásolják a víz fröccsenésének hangját, ezeket tanulja meg az agyunk – írja a DailyMail.