Ebből a halból ne egyen, túl sok benne a higany
A fagyasztott kardhalban a határérték feletti mennyiségű higanyt mértek.
A Vietnamból származó termék egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, Magyarországra egy holland közvetítőn keresztül szállítottak belőle.
A kockázatról az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amely azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban.
Tekintettel arra, hogy a kardhal szállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a NÉBIH arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket.
Aki rendelkezik az alábbi azonosítókkal ellátott termékkel, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.
A visszahívásban érintett termék adatai:
- Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)
- Latin megnevezés: Xiphias gladius
- Cikkszám: KHFILSA
- Tételazonosító: 150709-4
- Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
- Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
- Származási hely: Vietnám
A visszahívás kizárólag csak a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételt érinti.
A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben képes felhalmozódni, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő.
A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.