Élet+Stílus Haulitus Anikó 2017. január. 10. 16:15

Tökéletes az intelligens krémes - recept

Ha kihevertük a karácsonyi süti rohamot, lassan kezdhetjük újra megédesíteni az életet. Pláne, hogy a sütőnél tuti meleg van. Ráadásul ez a krémes lágy, könnyed, vaníliás, réteges, mennyei, gyors és egyszerűen elronthatatlan. Bármely hétköznapi téli estét képes elvarázsolni. Nem is csoda, hogy a ,,magic cake”, vagyis a varázslatos, avagy intelligens nevet kapta.

 

Egy süti, ami nevéhez méltóan tényleg varázslatos, és perceken belül összedobható, a többi már a sütő dolga. Nekünk meg csak az lesz a dolgunk, hogy bezsebeljük érte az elismeréseket.  

  Méltán a kapta a ,,magic cake” nevet, vagyis ha lefordítjuk a varázssüti vagy csodasüti nevet, amit ki tudja miért, a magyar gasztro irodalom inkább intelligens krémes néven hagyott jóvá. Bár tény, hogy okos az a süti, ami minden különösebb macerás előkészület nélkül egy alaptésztából a sütőben magától három rétegre válik: lesz egy könnyed tésztás alja, egy krémes, habos középső réteg, és egy habos, de a vékony legfelső rétegben enyhén roppanós teteje. Így nemcsak finom, de egyben látványos. Arról már nem is beszélve, hogy amíg sül, micsoda „hőérzet-és kedélyfokozó” vaníliaillat lengi be a lakást.

Ez a süti magában is remek, de az élvezetek persze fokozhatóak. A vanília ízéhez és a krémes lágysághoz szinte minden gyümölcsféle illik – így adhatunk hozzá nyers gyümölcsöt a maga egyszerűségében, leturmixolva velőként, készíthetünk gyümölcsszószt. Csoki– és karamellöntettel is kiváló, sőt létezik már magában kakaós, csokis intelligens süti változat is.

Akik az egzotikusabb ízeket szeretik, bátran hozzák össze ananásszal, mangóval vagy kókusszal, és megfejelhetik mindezt egy kis csokival.

Ami nagyon fontos az igazán finom végeredményhez: ha lehet, használjunk vanília rudat, így lesz igazán átütő a vaníliás íz. Végszükség esetén persze maradhat a vaníliakivonat, az eszencia.  De pusztán csak  a vaníliás cukor nem adja meg azt a hatást, ami ennek a sütinek a titka.

Ugyanúgy nem érdemes spórolni a vajon és helyette margarint használni. Az íze és az állaga nem lesz igazi. Amúgy a szükséges alapanyagok szinte mindig megtalálhatóak otthon, nem kell más, csak tej, tojás, vaj, cukor és liszt. Meg a vaníliarúd.

 

H.A.

Alaprecept az intelligens krémeshez

Hozzávalók:

8 db tojás

10 evőkanál finomliszt

1 l zsírosabb tej (min. 2,8%)

20 dkg kristálycukor

10 dkg porcukor

15 dkg olvasztott vaj

1 rúd vanília

1 csipet só

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra – egészen fehéredésig – keverjük a kristálycukorral és a csipet sóval. Hozzádolgozzuk a vaníliarúd kikapart magjait, majd a felolvasztott, de kihűlt vajat és a lisztet. Majd állandó keverés mellett, vékony sugárban csurgatva hozzáadjuk a tejet.

A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, amit óvatosan  a tejes masszába forgatunk.

Kikent, lisztezett közepes tepsibe öntjük, és előmelegített 175 °C-os sütőben 1 órát sütjük.

A sütőből kivéve szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd egy-két órára hűtőbe tesszük. Fontos, hogy csak hidegen szeletelhető szépen. Porcukorral meghintve tálaljuk. Ízlés szerint adhatunk még hozzá gyümölcsöt, lekvárt,  öntetet,  olvasztott csokit stb. , díszíthetjük mentalevéllel.

Kakaós-kávés változat

Az alaprecept hozzávalói  az alábbi különbséggel:

10 helyett csak 9 evőkanál liszt

plusz 40 g cukrozatlan kakaópor

2 evőkanál  presszókávé

A tésztát a fenti alaprecept szerint készítjük el úgy, hogy a kakaóport keverjük a liszthez, a presszókávét adjuk a tejhez.

Tipp: fűszerezhetjük csipet fahéjjal és/vagy ½ deci rumot is, de akkor annyival kevesebb tejet használjunk.

Gyümölcsös krémes

 Az alaprecept, plusz ízlés szerint gyümölcs. A tepsi aljára rakjunk ízlés szerint gyümölcsöt egy rétegben – málnát, meggyet, kockára vágott almát, körtét, mangót stb. Hintsük meg vékonyan liszttel , erre öntsük rá az alaptésztát és így süssük meg.

Tipp: készíthetünk diós változatot is, ekkor amennyi őrölt diót adunk hozzá, annyival kevesebb legyen a liszt, de a liszt legyen legalább a 60%.