Élet+Stílus T.S. 2016. december. 30. 13:57

A 456 kódja – pezsgő

Nálunk sem ismeretlenek a Codorníu családi pincészet cava-i, amit pezsgőnek illetve pezsgőbornak egyaránt neveznek. Az újévi koccintásokhoz a pincészet pezsgőmesterei elkészítették az eddig legjobbnak vélt bubist, amelynek a hírével csak az ára vetekszik.

Nem éppen jubileumi számkapcsolat, a 456 került a Codorníu Ars Collecta (latin elnevezés: művészeti gyűjtemény a szó szerinti fordításban – a szerk.) cava-családja legújabb különlegességének a címkéjére. A limitált mennyiségű – 1500 palackot érleltek belőle, ebből 1000 palack kerül eladásra – 456 elnevezésének kódja: a felhasznált szőlőfajták évjárata, vagyis 2007 és a Codorníu pincészet alapítási évének, az 1551-nek a különbözete.

Twitter

Az Ars Collecta 456 három fajta szőlő felhasználásával készült: Chardonnay (45%), Pinot Noir (45%) és Xarel-lo (10%). Mindegyikük a Codorníu és Raventós család szőlőbirtokairól származik, három különböző klimatikus és talajadottságokkal rendelkező területről, ezek a Finca La Fideuera, Finca La Pleta és a Finca El Tros Nou.        

A 456 az Ars Collecta ötödik tagja, egyben csúcspezsgője, annak a szaktudásnak a csúcsa, amely jelentős, a 16. századtól datált borászati előzményekre nyúlik vissza, illetve az 1872-es esztendőre, amikor Josep Raventós elkészítette az első cava-t, teljesen új iparágat kialakítva Spanyolországban a katalóniai Penedés vidékén.

codorniu .com

A hagyományos Champagne-i módszerrel készülő, ízvilágában mégis eltérő, zamatában tipikusan mediterrán jellegű 456 nemcsak a legjobbnak ítélt cava, hanem az eddig legdrágább is, palackja – ha még hozzájut valaki – 175 euróba (54 ezer forint) kerül.

codorniu.com

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?