Nem biztos, hogy a libák is úgy képzelik el a mennyországot Szent Márton nap tájékán, ahogy mi . De mi mindenesetre megtaláltuk.
Mert mi más is lehetne például egy olyan hely, ahol a toursi püspök tiszteletére 25 fogásos - a lúdláb desszerteket bele se számolva - libatoros étlapot állítanak össze. Mire a kedves vendég végigböngészi, már jóllakott, és leginkább azon töpreng, hogy tölthetné-költhetné el a következő napokat egyvégtében a terített asztalnál.
S most ne tessék mormogni, hogy a kevesebb több, és mennydörögni, hogy ez csak marketing. Mert aki megfordult már itt valaha, az tudja, ami az étlapon van, az szentírás erre felé Solymáron. A legjobb körítés pedig a szíves vendéglátás. S hogy milyen is a liba-mennyország étlapja? Hát tessék:
Libatoros étlap 2016
Előételek:
- Libapástétom körtezselével
- Libamell cézár saláta
- Libamell kocsonya
- Libamájas hurka libatepertővel
- Libás hortobágyi palacsinta
- Serpenyős libamáj fokhagymás-petrezselymes zsírjában hegyes erős paprikával, lilahagymával, friss kenyérrel
- Balzsamos áfonyás pirított libamáj
Levesek:
- Libazúza gulyásleves
- Liba erőleves libamájgombóccal, maceszgombóccal, zöldséggel
- Füstöltlibás solymári sváb bableves gersligombóccal
- Gyömbéres sütőtökleves libahúsos ricottás derelyével
- Pista papa libalevese gazdagon, tálban (1 fő részére); mindenféle libatartozék (aprólék is) zöldségekkel, lúdgégetésztával, libamájkockával, maceszgombóccal
- Libahúsleves orgia” minimum 2 fő részére; liba minden mennyiségben, leveszöldségekkel. Külön tálalt betétei: libamájkocka, maceszgombóc, lúdgégetészta, cérnametélt, reszelt torma, erős paprika
Főételek:
- Konfitált libacomb sólettel
- Rántott liba sztrapacskával
- Sült libacomb vagy libamell párolt káposztával, hagymás törtburgonyával vagy káposztástésztával
- Narancsos-mézes libacomb pirított burgonyagombóccal
- Ludaskása libamájjal tálalva
- Zúzapörkölt tarhonyával
- Szilvás libamell krokettel
- Mogyorós libamell mogyorós Udon tésztával
- Libamell édesburgonya chipsszel, gyömbéres salátával
- Vörösboros Libamáj batátás rösztivel
- Libamáj sütőtökös rizottóval
- Panko morzsás libamáj édes-chilis kínai kellel,
jázminrizzsel
Csak azért, hogy legyen némi képzetünk, miféle-hányféle bámulatos átváltozásra képes a liba Szent Márton tiszteletére.
Persze tudjuk, ízlések és pofonok, konyhastílusok, fanyalgók és epekedők igencsak különbözőek. Nem hisszük, hogy a mostanság kezdődő Márton-napi össznépi kínálatból ne találná meg ki-ki a kedvencét, mert a sarki kifőzdétől a legdecensebb, akár fine dining étteremig, ilyenkor (majdnem) minden a libáról szól.
Például a SVÉT-zászlós debreceni IKON-ban a birsalmás libalevesben libamájas pelmenyit kanalazhatnak a vendégek, a libasonka narancsos, a házilag füstölt libamellhez üvegtészta, sült zöldség társul, a ropogós libacombhoz almamártás, diómorzsa, kéksajtos gombóc. Buda népe az (Gerbeaud) Émilben a libamáj terrine-t, rozéra sült libamellet birsalmával, dióval szemezgetheti, a libacombhoz kelbimbót, stercelt burgonyát villázhat. A hegyvidéki KisBíró vargányás libamell paprikást tálal, a sóletet libaszárnytővel és konfitált libaszívvel turbózza. A pesti ARAZ leleménye a füstölt libaleves szilvával, a libaragu rókagombás galuskával, a kakukkfűves libacomb ludakásán terpeszkedik, gesztenyeszószban "fürdik". A Stradivari étteremben paradicsomos vinaigrette-tel kínálják a füstölt libamell salátát, káposztás lasagnaval a libacombot.
És sorolhatnánk napestig, míg liba libát ér.
Igazából azt sajnáljuk, hogy nincs egy portál, amelyik egybe gyűjtené az országos libázási lehetőségeket, hogy ne külön-külön kelljen találatokra vadászni a virtuális térben a legkecsegtetőbb szárnyasokra (az ötletdíjat majd megbeszéljük jövőre...).
Persze ott van még az igazi, a házi koszt (ehhez legalább mindjárt ebéd után a kvártély is adódik). Megsüthetjük magunk is a tökéletes libacombot vasárnapra, lehet a konyhánkban a hét receptje a Márton-napi libasült.