Nem biztos, hogy a libák is úgy képzelik el a mennyországot Szent Márton nap tájékán, ahogy mi . De mi mindenesetre megtaláltuk.

Mert mi más is lehetne például egy olyan hely, ahol a toursi püspök tiszteletére 25 fogásos - a lúdláb desszerteket bele se számolva - libatoros étlapot állítanak össze. Mire a kedves vendég végigböngészi, már jóllakott, és leginkább azon töpreng, hogy tölthetné-költhetné el a következő napokat egyvégtében a terített asztalnál.

S most ne tessék mormogni, hogy a kevesebb több, és mennydörögni, hogy ez csak marketing. Mert aki megfordult már itt valaha, az tudja, ami az étlapon van, az szentírás erre felé Solymáron. A legjobb körítés pedig a szíves vendéglátás. S hogy milyen is a liba-mennyország étlapja? Hát tessék:

Libatoros étlap 2016

Előételek:
- Libapástétom körtezselével
- Libamell cézár saláta
- Libamell kocsonya
- Libamájas hurka libatepertővel
- Libás hortobágyi palacsinta
- Serpenyős libamáj fokhagymás-petrezselymes zsírjában hegyes erős paprikával, lilahagymával, friss kenyérrel
- Balzsamos áfonyás pirított libamáj

Levesek:
- Libazúza gulyásleves
- Liba erőleves libamájgombóccal, maceszgombóccal, zöldséggel
- Füstöltlibás solymári sváb bableves gersligombóccal
- Gyömbéres sütőtökleves libahúsos ricottás derelyével
- Pista papa libalevese gazdagon, tálban (1 fő részére); mindenféle libatartozék (aprólék is) zöldségekkel, lúdgégetésztával, libamájkockával, maceszgombóccal
- Libahúsleves orgia” minimum 2 fő részére; liba minden mennyiségben, leveszöldségekkel. Külön tálalt betétei: libamájkocka, maceszgombóc, lúdgégetészta, cérnametélt, reszelt torma, erős paprika

Főételek:
- Konfitált libacomb sólettel
- Rántott liba sztrapacskával
- Sült libacomb vagy libamell párolt káposztával, hagymás törtburgonyával vagy káposztástésztával
- Narancsos-mézes libacomb pirított burgonyagombóccal
- Ludaskása libamájjal tálalva
- Zúzapörkölt tarhonyával
- Szilvás libamell krokettel
- Mogyorós libamell mogyorós Udon tésztával
- Libamell édesburgonya chipsszel, gyömbéres salátával
- Vörösboros Libamáj batátás rösztivel
- Libamáj sütőtökös rizottóval
- Panko morzsás libamáj édes-chilis kínai kellel,
jázminrizzsel

 Csak azért, hogy legyen némi képzetünk, miféle-hányféle bámulatos átváltozásra képes a liba Szent Márton tiszteletére.

Persze tudjuk, ízlések és pofonok, konyhastílusok, fanyalgók és epekedők igencsak különbözőek. Nem hisszük, hogy a mostanság kezdődő Márton-napi össznépi kínálatból ne találná meg ki-ki a kedvencét, mert a sarki kifőzdétől a legdecensebb, akár fine dining étteremig, ilyenkor (majdnem) minden a libáról szól.

Gy.Zs.

Például a SVÉT-zászlós debreceni  IKON-ban a birsalmás libalevesben libamájas pelmenyit kanalazhatnak a vendégek, a libasonka narancsos, a házilag füstölt  libamellhez üvegtészta, sült zöldség társul, a ropogós libacombhoz almamártás, diómorzsa, kéksajtos gombóc. Buda népe az (Gerbeaud)   Émilben  a libamáj terrine-t, rozéra sült libamellet birsalmával, dióval szemezgetheti, a libacombhoz kelbimbót, stercelt burgonyát villázhat. A hegyvidéki KisBíró  vargányás libamell paprikást tálal, a sóletet libaszárnytővel és konfitált libaszívvel turbózza. A pesti ARAZ  leleménye a füstölt libaleves szilvával, a libaragu rókagombás galuskával, a kakukkfűves libacomb ludakásán terpeszkedik, gesztenyeszószban "fürdik". A Stradivari étteremben paradicsomos vinaigrette-tel kínálják a füstölt libamell salátát, káposztás lasagnaval a libacombot.

És sorolhatnánk napestig, míg liba libát ér.

Igazából azt sajnáljuk, hogy nincs egy portál, amelyik egybe gyűjtené az országos libázási lehetőségeket, hogy ne külön-külön kelljen találatokra vadászni a virtuális térben a legkecsegtetőbb szárnyasokra (az ötletdíjat majd megbeszéljük jövőre...).

Persze ott van még az igazi, a házi koszt (ehhez legalább mindjárt ebéd után a kvártély is adódik). Megsüthetjük magunk is a tökéletes libacombot vasárnapra, lehet a konyhánkban a hét receptje a Márton-napi libasült.

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.