2016. október. 28. 11:05 T.S. Utolsó frissítés: 2016. október. 31. 13:02 Élet+Stílus

Ilyen a világ legdrágább chipse

A luxus burgonyasziromnak természetesen díszdoboz is jár.

A stockholmi St. Eriks sörfőzde új kézműves termékére, az India Pale Ale (IPA) prémium sörre sajátos ötlettel hívja fel a figyelmet. Az újfajta organikus italt egy kimagasló minőségű burgonyaszirommal kínálja.

A fekete alapon aranybetűs felirattal ellátott, mindösszesen öt részre osztott dobozkába ugyanennyi darab ropogtatnivalót helyeztek. A párhuzamot az ékszerek csomagolására szolgáló hasonló alkalmatossággal rögtön megértjük, ha az aranysárga színű chips áráról is szót ejtünk: a különlegesség 499 svéd koronába, 51 és fél euróba kerül, vagyis 16 ezer forintba. Ez azt jelenti, hogy a világ legdrágább chipséből egyetlenegyet cirka 3200 forintért roppanthat szét a szájában az a svéd, aki nem akarja kihagyni az életéből ezt az élvezetet.

A nem mindennapi csemege iránt érdeklődést tanúsító külföldi sajtóforrások azt is közlik, hogy az exkluzív chipsből egy kilogrammnyi 100 ezer svéd koronába kerül, tehát a hárommillió forintot is meghaladja.

 A burgonyaszirom készítésére a St. Eriks sörfőzde a Svédországot nemzetközi versenyeken képviselő szakács- és cukrászcsapat (Svenska kocklandslaget) tagját, Om Pi Le-t kérte fel. A mesterséf a saját kezűleg formált „burgonyaérméket” a ritka ammärnasi Burgonyák dombjáról (Potatisbacken) származó mandulaburgonyából készítette, az ízesítéséhez pedig a legdrágább alapanyagokat használta fel: matsutake gombát (foltostönkű gyűrűspereszke), a szarvasgomba aromájához hasonló Feröer-szigeteki algát, leksandi hagymát, svéd kaprot és az India Pale Ale liofilizált cefréjét.

Az különleges burgonyaszirom-szettből azonban csak limitált mennyiség, mindösszesen 100 doboznyi készült. Az ötletgazdát a sörre való figyelemfelhívás mellett a legjobb szándék vezérelte, mivel a drága sörkorcsolya teljes bevételét humanitárius célokra kívánja fordítani.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?