A superfood, vagyis a szuperélelmiszerek korát éljük. Csupa egészségtudatos super man és super women lóg a hálón, hogy a legszuperebb újdonságokra lecsapjon. Íme itt van 5 tuti tipp.
Ma már nem akkor vagyunk menők, ha egy jókora BigMacet töltünk fel az Instagramra, hanem ha inkább egy kókusztejes-áfonyás-goji bogyós chia pudingot, ami mellé macha lattét kortyolgatunk agavéval ízesítve. Vagyis szuperezünk. S ha valaha volt egészséges divat, akkor ez az. A superfoodok azok az élelmiszerek, amelyek jótékony hatásukkal csúcsra járathatják a szervezetünket, de legalábbis jelentősen csökkenthetik számos megbetegedés esélyét. Persze ezek sem csodaszerek pusztán önmagukban, fontos, hogy alapvetően egészségesen étkezzünk, mozogjunk. Egy adag csülökpörkölt és két csokitorta között tévénézés közben hiába csipegetünk algát és kortyolgatunk hozzá nyírfavízet…
Íme – a Dailymail 2016-os listája alapján – az 5 legmenőbb superfood:
Tengeri alga
Ez a mélyről érkező superfood tele van vitaminokkal, kalciummal és ásványi anyagokkal. Vírusölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Segítheti a kiegyensúlyozott alvást, a pajzsmirigy megfelelő működését és a hidratációt is. S tessék megkapaszkodni, ráadásul még finom is (persze, mint tudjuk, ízlések és pofonok különbözőek).
Avokádóolaj
Állítólag az avokádóolajnak minden esélye megvan, hogy kiütéses győzelmet arasson a kókuszolaj felett a konyhában. Ez az egészséges zsiradék igencsak gazdag egyszeresen telítetlen olajsavban, ami a szívbetegségek ellen nyújt védelmet, továbbá magas E-vitamin-tartalma jót tesz a bőrünknek, de a immunrendszerünknek is kedvező. Ha nem is váltunk teljesen, azért az olíva- és kókuszolaj mellett érdemes avokádóolajt is tartani a konyhánkban.
Édesburgonyaliszt
Gluténmentes, paleobarát. Remek nedvességmegtartó képessége van. Szuper tulajdonságai közé soroljuk magas rost-, A-vitamin, vas- és kalciumtartalmát, valamint a vércukorszint-stabilizáló képességét. A kenyértől a különböző süteményeken és palacsintán át panír, bunda készítésig mindenre alkalmas, amit egy lisztnek tudnia kell. Felírhatjuk a bevásárlólistánkra.
Nyírfavíz
Az idei superdrink. Kanada, Kína és Kelet-Európa egyes részein tradicionális italként és gyógyszerek összetevőjeként régóta ismert. Természetes elektrolit forrás és nagyszerű szomjoltó. A nyírfából nyert vizet C-vitamin-, illetve a sejtkárosodás ellen védelmet nyújtó antioxidáns-tartalma miatt is érdemes iszogatni.
Teff
Ez az Etiópiából származó rendkívül apró szemű, gluténmentes gabona kiemelkedően magas kalcium-, vas-, protein-, aminosav-, magnézium- és rosttartalmának köszönhetően a várható „trónörökös” a gabonafélék körében. Magas keményítőtartalmának köszönhetően a vércukorszint kezelésére és súlykontrolálásra is tökéletes. Jöhetnek a kuszkusz, a chiamag, a bulgur és a quinoa mellett – helyett – a teffalapú köretek, egytálételek az étkezőasztalra. De megsüthetjük belőle az injerát is, ami az etiópok sós – palacsintaszerű – lepénykenyere, és biztos, hogy nekünk is ízleni fog.
Megjegyzés: Az 5 "elem" mindegyike kapható a hazai bioboltokban.