Napjainkban az egyik legtrendibb hívószó egészségtudatos gasztrokulturáltak számára a superfood, vagyis a szuperélelmiszer. Mondhatni, áldásos divat, még ha, mint minden irányzatnak, lehetnek vadhajtásai is. Persze most dicsérni jöttünk, méghozzá egy aprócska magot. Lássuk csak, mit tud a chia.
Másik ismert néven azték zsálya, ami máris utal az eredetére. Az aztékok és a maják egyik fő tápláléka volt. Különleges erőt tulajdonítottak a parányi magnak, így nagyra értékelték. Nem csoda, hogy adó helyett is be lehet szolgáltatni chiamagot. Harcosoknak szinte kötelező volt a fogyasztása, mert úgy vélték, hogy kivételes erőnlétet biztosít.
Annyi biztos, hogy ebben az aprócska magban meglehetős potenciál rejlik.
Tudástár
Kiemelkedő az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, és igen gazdag alfa-linolénsavban, ami áldás a szív- és érrendszer működésének, segít megelőzni a betegségeit. Folsavban is gazdag.
Ásványianyag-tartalma is kiemelkedően magas. Tartalmaz cinket, kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort, bórt, niacint, mangánt, molibdént, B12–vitamint
Nagyon magas a rosttartalma, így hamar és hosszú időre telítettségérzést okoz, ezért diétázóknak, fogyókúrázóknak is ideális. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így lelassul a szénhidrát felszívódása a szervezetben.
Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, vegetáriánusoknak és vegánoknak kimondottan ajánlott.
Fogyasztása feltölt energiával, nem leszünk fáradékonyak, jótékony hatással van depresszió ellen. A haj, a bőr és a köröm szebbé válik tőle, megerősödik. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően stresszes időszakokban is kimondottan javasolt a fogyasztása.
Hogyan fogyasztjuk, mit érdemes belőle készíteni?
Szórhatjuk bármilyen salátába, szendvicsre, adhatjuk fasírthoz (beledolgozzuk). Hozzákeverhetjük müzlihez, joghurthoz, turmixhoz, smoothie-hoz. Befőzéskor adagolhatjuk dzsemekhez, lekvárokhoz. Panírozáshoz is használhatjuk. Pár kanállal bátran adhatunk sűrítésként a főzelékeinkhez is, mivel gélképző, sűrítő anyagként is használható. Sőt, ebből a tulajdonságából kifolyólag tojás helyett is használható. Őrölt formában pedig a lisztérzékenyek kiválthatják vele a gabonalisztet.
Főzés nélkül pudingot is készíthetünk belőle.
Zárt edényben, hűvös helyen tároljuk. Nem avasodik meg, így egyszerre akár nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk belőle.
Kakaós chiapuding
Hozzávalók:
10 dkg chia mag
8 dl tej
3 evőkanál keserű kakaópor
2 teáskanál vaníliaaroma
csipet fahéj
ízlés szerinti méz
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük egy lábasban, majd csomómentesre keverjük benne a kakaóport. Belaadjuk a többi hozzávalót és hagyjuk, hogy a magok megduzzadjanak, besűrösödjön a puding.
Ízlés szerint készíthetjük gyümölcsökkel is, kakaó nélkül (akkor 1 dl tejjel kevesebb kell), fahéjasan.
Almás, chiamagos muffin
Hozzávalók:
8 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor (barna, nád)
15 dkg vaj
2 egész tojás
2 evőkanál chia mag, 4 evőkanál víz
1 nagyobb alma, lereszelve
1 teáskanál vaníliaeszencia
3 evőkanál sárgabaracklekvár
½ csomag sütőpor
csipet fahéj
Elkészítés:
A chiamagot áztassuk a vízbe, addig hagyjuk állni, amíg megduzzad.
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a megduzzadt chia magot is, és simára dolgozzuk. A muffinsütő csészéit kibéleljük papírral (a szilikon formát nem kell), és háromnegyedéig megtöltjük a tésztával. Előmelegített 180 °C-os sütőben 20 percig sütjük.
Zöldséges, chiamagos fasírt
Hozzávalók:
50 dkg vegyes zöldség (répa, burgonya, brokkoli – ízlés szerint, ami van)
2 db tojás
7-8 dkg zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 evőkanál chiamag, 4 evőkanál víz
só
frissen őrölt feketebors
bazsalikom
A panírozáshoz:
1 evőkanál len- vagy szezámmag (lehet vegyesen is)
4 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A chia magot beáztatjuk a vízbe, és megvárjuk, amíg megduzzad.
A zöldségeket puhára főzzük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a felvert tojást, a fűszereket, a fokhagymát és a zsemlemorzsát, majd belekeverjük a megduzzadt chiamagot is. Vizes kézzel gombócokat formázunk. A zsemlemorzsát összekeverjük a magokkal, és a gombócokat meghempergetjük benne. Forró olajban mindkét oldalon arany barnára sütjük.