Itt az újabb dili: a Plastic bag-es innivaló. Az idei nyáron nejlonzacskós koktélokkal lepte meg vendégeit egy-két menő hely Madridban és Londonban. Ami azt illeti, zacskónk nekünk is van, még belevalónk is akadna.
De lássuk be, azért még meglepődnénk, ha a kedvenc bárunkban pohár helyett egy bekötött szájú műanyagzacskóból kellene kiszívószálaznunk a Mojitót és más jeges kevercseket. Ezzel az újdonsággal várják a vendégeket Madrid óvárosában, a The Hat nevű, jól menő szállóhely teraszának bárjában, ahol egy komplett Plastic bag koktélsort válogattak össze.
A brit The Guardian által a 10 legjobb európai közé sorolt hostel divatos bárjának Hard Candy (keménycukor) koktélcsaládját elsősorban a nyári zenei fesztiválok idején és privát rendezvények alkalmával kínálják. A The Hat koktéllapjának választékát harminc különböző országból érkező vendégük „tesztelte”. Íme, a befutók. A koktélok összetevőit is megadjuk, a kipróbálásukhoz azért nem kell feltétlenül zacskó, konzervatívok beérhetik a pohárral.
Jager & Mr. Hyde
2,5 cl Jagermeister, 2,5 cl Cointreau, 2,5 cl száraz gin,1 cl citromlé, 1 cl tojásfehérje, 1 cl vanília szirup
Yellow Submarine – Sárga tengeralattjáró
5 cl száraz gin, 3 cl természetes gyümölcslé, 1 cl tojásfehérje, 2 cl folyékony cukor, egy nyomat szóda, 2 csepp keserű citrom, dekorációnak egy szelet citrom
Russian berry – Orosz eper
4 evőkanál barna cukor, 5 cl Absolut Vodka, 2,5 cl citromlé, két eper szétzúzva és egy negyed lime darabokra vágva, egy nyomat szóda, dekoráció egy egész eper
Le Petite Putón – Kis ribanc:
5 cl száraz gin, 2.5 cl citromlé, 2 szamóca és a 4 málna összetörve, 2 cl folyékony cukor, egy kis pezsgő, dekoráció egy egész eper
Madridon kívül a londoniaknak is van már műanyagzacskós koktélja elég hangzatos elnevezéssel: Goldfish in a bag – Aranyhal zacskóban: gin tonikból és vodkából készül, benne pedig halformára kivágott pomelo darabkák úszkálnak. Sőt, már létezik Absolut Punch Bag is – a vodka gyártójától – ehető kék virágokkal.
Absolut Punch Bag:
1 rész Absolut Vodka, 1 rész Jerezi Sherry, 2 rész hideg kamillatea, 1/2 rész frissen facsart citromlé, 1/2 rész agave szirup / méz, 1/4 rész Triple Sec, 1/4 rész tonik, ehető kék virágok.
Elkészítése: rázzuk össze a hozzávalókat egy shakerben, öntsük egy műanyag zacskóba, amibe csomó jégkockát pakoltunk, jöhet rá a tonik. Kössük össze, és a szívószálról se feledkezzünk meg.
Hogy honnan ered mindez? Állítólag valahonnan Mexikóból - talán valamelyik divatos tengerparti üdülőhelyről -,ahol a tömeges turizmus elterjedésével találták ki, hogy a hűtött italt öntsék nejlonzacskóba, mert nem győzik pohárral. Az utóbbi fél évtizedben már Japánban és Koreában is zacskóztak gyümölcsleveket az utcai árusok. A vietnami piacokon is látunk ilyet, sőt a híres börtönszigeten, ami mára a belföldiek kedvenc vakációs célpontja, Con Dao-n a kávét töltik a termoszból sok jéggel zacskóba, és a száját bekötve még beledugnak egy szívószálat.