Talán akadnak még olvasóink közt, akik emlékszenek a Kőbányai Sörgyár telt ízű Budapest sörére a nyolcvanas évekből. Nos, ez a Budapest nem az a Budapest és még csak nem is Budapesten készül.
Amióta a sörforradalom szele megérintette hazánkat is, nem múlik el hét anélkül, hogy egy újabb sörrel ne lepnék meg az ital hazai szerelmeseit. A sörverseny már-már túltermelési válsággal fenyeget, hiszen a nagy gyárak mellett mintegy hatvan kis sörfőzde, több tucat gerillafőző és importőrök sokasága gondoskodik róla, hogy a magyar sörivók torka száraz ne maradjon.
A Budapest Sör hat helyen kapható csapolva, az üveges változat is rögvest bekerült a CBA kínálatába és információink szerint kapható a Tescóban is. A 0,33-as palackos sör 250-270 forint körüli áron szerezhető be, ami a hasonló kézműves termékek között egyáltalán nem mondható drágának.
De vajon nevezhető-e kézműves sörnek a Budapest Sör? A cikkíró hajlik arra, hogy a recept alapján a Pécsi Sörfőzdében bérben főzött sör, ha a lefőzött mennyiséget és a nagyüzemi körülményeket vesszük figyelembe, semmiképpen nem nevezhető kézművesnek.
A Budapest Sört forgalmazó Urban Beersnél most megtudtuk, hogy az idei premiert kétéves előkészítő munka előzte meg. Ebbe beletartozott a névhasználati jog megszerzése is. A névválasztás mindenképpen szerencsésnek tűnik, hiszen a Budapest név eleinte mindenképpen a hátán viszi a márkát, melynek a most piacra dobott söre csak első darabja a leendő szortimentnek. Ha ez sikeres lesz, további sörtípusokat is gyártatni fog a cég.
A tizenkettes láger sör, a maga 4,9 százalékos alkoholtartalmával sajnos különösebben nem hoz lázba, egy korrektül megcsinált iparos munka, mindenféle izgalom nélkül, márpedig a hazai fogyasztók ezért nem nagyon fogják otthagyni bevált hazai prémiumsöreiket. Ez azonban csak jóslat, a sör igazi tesztjét és megítélését a fogyasztók fogják elvégezni.