Alapállásból közellenség, miközben gyógyszer is lehet, újabban pedig tabukat döntöget a konyhában. A kannabisz felhasználásáról már szakácskönyv is született, és egyre több séf vesz fel a menüjébe kenderkivonatokkal készülő fogásokat – az USA-ban.
Sokak szerint az első igazán mérvadónak számító kiadványt Herb: Mastering the Art of Cooking with Cannabis címmel Laurie Wolf ételszakíró, egyben szakács és Melissa Parks séf, kulináris tanácsadó jegyzi. Mind a ketten jól képzett, gyakorlott szakemberek, akik nemcsak megbízható „füves” recepteket ajánlanak, de az elő- és főételekhez, desszertekhez használt kannabiszolaj és a kendervaj készítéséhez, felhasználásához is útmutatót adnak.
Az alapműnek tekinthető, művészi fotókkal illusztrált könyv megjelenése mintegy előjele annak, hogy valószínűleg a kaliforniaiak többsége a marihuána teljes körű legalizációja mellett teszi le a voksát november elejétől az USA-ban. Mint emlékezetes, Kalifornia volt az első olyan állam, ahol népszavazás eredményeként orvosi célokra legalizálták a marihuána, vagyis a kannabisz használatát 1996-ban, így az arra jogosultak büntetlenül birtokolhatják, termelhetik és fogyaszthatják.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/a1d014a4-d866-4d1d-b1e3-69488c61102b.jpg)
Nemcsak e könyv írói tartoznak a kannabisz hatóanyagával (THC) kísérletezők közé a gasztronómiában. A 23 éves séf, Christopher Sayegh – aki New York és Kalifornia legjobb éttermeiben szerzett tapasztalatot – azt szeretné elérni, hogy a konyhaművészetben (haute cuisine) fűszerként használják a kenderkivonatokat. „Minden falat étel új élményt ad a vendégeknek. Szó szerint megváltoztatja az agy kémiáját, s egészen másként tekintenek az ételekre, mint 5-10 perccel korábban” – állítja a szakács, akinek speciális ételei pop-up bankettek keretében 20-200 dollárig kóstolhatók. A privát megrendeléseknél, házi kiszállásoknál már ennél magasabb tarifával dolgozik, kannabiszos menüsorai az 500 dolláros árat is elérhetik egy komplett ebéd, vacsora esetében.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/2b7828f3-5d92-46a7-9b0f-c6ad4e41c32a.jpg)
Hogy miből is állhat egy háromfogásos menü? Íme egy példa: az előétel gnocchi konfitált sárgarépával s kannabiszos borsóemulzióval; főételként New York strep steak paszternákpürével, kannabiszos, „gyógykezelt” vörösborral; végül a desszert: karamellás puding pirított kókusszal és fűinfúziós csokoládéval. Persze mindez egyelőre csak az orvosi marihuána-kártyával rendelkezőknek érhető el.
A Beverly Hills-i Marihuánás Anyukák (Marijuana Moms of Beverly Hills) közössége a szer gyógyászati használata mellett Cheryl Schumannak, a társaság aktivistájának kezdeményezésére havonta tart vacsoraesteket. David Schanhals, a „füves séf” állítja össze a menüket, például így: kannabiszlevél saláta, sült csirke kannabiszolajjal és a marihuánás tejturmix.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/1c4388bf-8a52-49ac-982b-53c09c10c452.jpg)
Hogy mennyire terjednek el, illetve maradnak csak ínyencek különlegességei a kannabiszalapú ételek Kaliforniában, az függ attól is, hány étterem talál majd fantáziát bennük a fű teljes legalizációja után.