Élet+Stílus T.S. 2016. június. 06. 18:18

Kannabisz a konyhában

Alapállásból közellenség, miközben gyógyszer is lehet, újabban pedig tabukat döntöget a konyhában. A kannabisz felhasználásáról már szakácskönyv is született, és egyre több séf vesz fel a menüjébe kenderkivonatokkal készülő fogásokat – az USA-ban.

Sokak szerint az első igazán mérvadónak számító kiadványt Herb: Mastering the Art of Cooking with Cannabis címmel Laurie Wolf ételszakíró, egyben szakács és Melissa Parks séf, kulináris tanácsadó jegyzi. Mind a ketten jól képzett, gyakorlott szakemberek, akik nemcsak megbízható „füves” recepteket ajánlanak, de az elő- és főételekhez, desszertekhez használt kannabiszolaj és a kendervaj készítéséhez, felhasználásához is útmutatót adnak.

Az alapműnek tekinthető, művészi fotókkal illusztrált könyv megjelenése mintegy előjele annak, hogy valószínűleg a kaliforniaiak többsége a marihuána teljes körű legalizációja mellett teszi le a voksát november elejétől az USA-ban. Mint emlékezetes, Kalifornia volt az első olyan állam, ahol népszavazás eredményeként orvosi célokra legalizálták a marihuána, vagyis a kannabisz használatát 1996-ban, így az arra jogosultak büntetlenül birtokolhatják, termelhetik és fogyaszthatják.

Alapmű lenne?
gearkulture.com

Nemcsak e könyv írói tartoznak a kannabisz hatóanyagával (THC) kísérletezők közé a gasztronómiában. A 23 éves séf, Christopher Sayegh – aki New York és Kalifornia legjobb éttermeiben szerzett tapasztalatot – azt szeretné elérni, hogy a konyhaművészetben (haute cuisine) fűszerként használják a kenderkivonatokat. „Minden falat étel új élményt ad a vendégeknek. Szó szerint megváltoztatja az agy kémiáját, s egészen másként tekintenek az ételekre, mint 5-10 perccel korábban” – állítja a szakács, akinek speciális ételei pop-up bankettek keretében 20-200 dollárig kóstolhatók. A privát megrendeléseknél, házi kiszállásoknál már ennél magasabb tarifával dolgozik, kannabiszos menüsorai az 500 dolláros árat is elérhetik egy komplett ebéd, vacsora esetében.

Shajeg tálal
straj.livejournal

Hogy miből is állhat egy háromfogásos menü? Íme egy példa: az előétel gnocchi konfitált sárgarépával s kannabiszos borsóemulzióval; főételként New York strep steak paszternákpürével, kannabiszos, „gyógykezelt” vörösborral; végül a desszert: karamellás puding pirított kókusszal és fűinfúziós csokoládéval. Persze mindez egyelőre csak az orvosi marihuána-kártyával rendelkezőknek érhető el.

A Beverly Hills-i Marihuánás Anyukák (Marijuana Moms of Beverly Hills) közössége a szer gyógyászati használata mellett Cheryl Schumannak, a társaság aktivistájának kezdeményezésére havonta tart vacsoraesteket. David Schanhals, a „füves séf” állítja össze a menüket, például így: kannabiszlevél saláta, sült csirke kannabiszolajjal és a marihuánás tejturmix.

A Beverly Hills-i anyukák kedvence a füves séf
shoredtable.com

Hogy mennyire terjednek el, illetve maradnak csak ínyencek különlegességei a kannabiszalapú ételek Kaliforniában, az függ attól is, hány étterem talál majd fantáziát bennük a fű teljes legalizációja után.