Több mint kétszáz főzetbe kellene belekortyolnia annak, aki minden sörfajtát kipróbálna hétvégén az Utolsó Sörfesztiválon a Budai Várban. Nem semmi kihívás, kíváncsiak lennénk, hányan vállalnák. Addig is van öt tippünk, mi az, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni.
A legbódítóbb belga: Delirium Nocturnum
A kelet-flandriai rózsaszínű elefánt mindet tud, már egy kicsit túl sokat is. A Huyghe Sörfőzde 1654 óta készíti a feketébe hajló, mélyvörös főzetet, ami bódító hatásáról és intenzív ízvilágáról ismert. Ez a harsányak itala. Szolidak rá se nézzenek, legfeljebb a címkére. Kivéve, ha álmatlanságban szenvednek. Ugyanis maga a gyártó állítja, hogy lefekvés előtt ideális főbelövés. Lehet, hogy nem pont ezzel kell kezdeni a fesztiválivást, hanem inkább hagyni a kóstolósor végére, aztán uzsgyi haza.
A legjobb ízesített: Kapucinus barna meggyes
Barna láger, hazai mentalitással. A készítők ugyanis azt vallják: ha kézműves sörről van szó, az legyen minden cseppjében igazi. Éppen ezért valódi gyümölcsökből készül, tartósítószer nélkül, belga módszerrel, de magyar sörfőzdében. Elöljáróban édes, meggyes ízeket hoz, de a lecsengésben a barna sörök keserűségével ellensúlyozza a gyümölcsös sörök megszokott hatását.
A leginkább orosz: Romanov
A fóti főzet igazi klasszikus Russian Imperial Sout ale, hatféle malátából és háromféle komlóból. A sűrű, fekete ital testessége egy főétkezésnek is megfelelne, de csak óvatosan: az alkoholtartalma 12% százalék! Állagát és ízvilágát annak köszönheti, hogy a szokásosnál két és félszer több malátával készül, éppen ezért édeskés, mégis testes és tömör. A VinCe magazin nagy sörtesztjének nyertese, és a miskolci kisüzemi nemzetközi sörverseny egyik aranyérmese.
A legnőiesebb: Floris Kriek belga meggyes búza
A természetes meggylével érlelt finomság azokra vár a fesztiválon, akik nem valami masszív sörivók, csak valahogy a tetthelyre keveredtek. No, meg a nőkre, akik mostanában ismerkednek a habos élvezetekkel. Nőcis hasonlattal: a habja a brüsszeli csipkére emlékeztet. Ízében a gyümölcs dominál, némi mandulás keserűséggel.
A legtitokzatosabb: Váci út 83 sörprojekt
Fedőnéven debütál a hazai piac legújabb söre a fesztiválon. Itt egy kicsit bebukjuk az öt tippet, mert náluk mindjárt négyet lehet-kellene kóstolni a sörtankokból: egy Hoplagert, egy Pilsnert, egy IPA-t és egy APA típusú sört is csapolnak majd. A készítők újhullámos sörfőzdéjéből állítólag minőségi, tartósítószer nélküli főzetek érkeznek a Budai Várba, amit nagy precizitással, többféle komlóval és malátával készítenek. Hát, ugyebár a puding próbája, akarjuk mondani, a folyékony kenyéré…
A rendezvényen persze ott vannak a legnagyobb hazai sörgyárak is, van bőven válogatni-innivaló. Például a Heineken a Krusovice limitált félbarna és szűretlen búza változataival kínálja majd a közönséget, de a sörimádók találkozhatnak a Soproni sörfőző mestereinek legújabb izgalmas kreációival is. A Dreher a legfrissebb jelzőért indul a listán, Dreher és Pilsner Urquell tanksörökkel várja a fesztiválozókat. A Borsodi a Staropramenhez illő street-food fogásokat kínál a cseh gasztronómia jegyében.
S persze, hogy a hétvégén nemcsak a jó főzetekből, de sörkorcsolyákból is bőven lesz választék a várbeli utolsó sörfesztiválon.
Részletek: itt