A 38 éves vendég szólt a brit étteremben, hogy mogyoróallergiás, de az ételekhez használt mandulaport olcsóbb mogyoróporra cserélték, a személyzet pedig képzetlen illegális munkásokból állt. Három héttel a végzetes ebéd elfogyasztása után a vendég meghalt.
Emberölésben bűnösnek találta és hat év börtönbüntetésre ítélte egy angliai bíróság egy észak-yorkshire-i étterem tulajdonosát, mert egyik ételük egy mogyoróallergiás vendégük halálát okozta.
A 38 éves Paul Wilson 2014 januárjában vesztette életét három héttel az után, hogy allergiás sokkot kapott, amikor elfogyasztotta az Easingwoldban lévő Indian Garden nevű étteremben elvitelre vásárolt chicken tikka masalát.
Wilson a rendeléskor közölte a személyzettel, hogy mogyoróallergiában szenved. Az étteremben azonban az ételek elkészítéséhez felváltották a mandulaport egy olcsóbb mogyorókeverékre.
A vádat képviselő ügyész azzal érvelt, hogy Mohammed Zaman étteremtulajdonos előbbre tartotta a profitot a vendégek biztonságánál. Zaman mintegy 300 ezer font tartozást halmozott fel, és az olcsóbb mogyorókeverékkel költségeit akarta csökkenteni, valamint képzetlen, illegális munkásokat alkalmazott éttermében.
Az ítéletet ismertető bíró szerint az étterem-tulajdonosnak nem szolgált figyelmeztető jelként egy három héttel korábbi hasonló eset, amikor egy 17 éves fiúnál alakultak ki allergiás reakciók currys csirkéjükre.
Zaman tagadta a vádakat, és azzal védekezett, hogy menedzserei vitték az éttermet, és nem is volt az üzletben a rendelés felvételekor.
Gondatlanságból elkövetett emberölésben és az élelmiszer-biztonság hatszoros megsértésben találta bűnösnek a vádlottat az esküdtszék.