Élet+Stílus hvg.hu 2016. május. 09. 13:13

Hulladéktárolónak használná a helyi önkormányzat a Gerlóczy teraszát

Az Egy nap a városban blognak adott legutóbbi válaszában a V. kerületi önkormányzat kifejtette, hogy "munka és balesetvédelmi okok miatt nem lehetséges a Gerlóczy Kávéház teraszának működtetése", amit lényegében sittlerakónak használnának a "környékbeli felújítások" ideje alatt.

Ahogy korábban írtuk, a budapesti belváros egyik sok évtizedes múltra visszatekintő, csendes ki zuga, a Gerlóczy Kávéház terasza nem nyitott ki idén, mert az V. kerületi önkormányzat nem adott erre engedélyt. Az önkormányzat és a vendéglátóegység viszonya akkor romlott meg, amikor a kávéház saját költségvetéséből finanszírozva leköveztette a kávéház előtti teret, ám a kerületi vezetés szerint ez nem illik bele a városképbe, ezért át kell építeni. Az önkormányzat ettől függetlenül minden szezonban megadta a Gerlóczynak a terasznyitási engedélyt. Eddig.

A kávézó tavaly ősszel beadott kérelmét ezúttal visszautasították azzal a felkiáltással, hogy a terasz szabálytalan. A Gerlóczy ekkor a bírósághoz fordult, amely megállapította, hogy az önkormányzatnak nincs igaza: az engedélyt ki kell adni. Miután az önkormányzat engedélye továbbra sem érkezett meg, a Gerlóczy az adatigénylés lehetőségével élve megkereste az önkormányzatot, ahol azt a választ kapták, hogy a Városház utcában várható felújítások miatt nem adják meg az engedélyt.

Az Egy nap a városban blog is kérdést intézett az önkormányzathoz, akik azt a hivatalos választ kapták:

“Mivel az épített környezet szűkös, a gyalogosforgalom és az építési munkálatokhoz szükséges terület biztosítása elengedhetetlen. A bontott illetve beépítendő anyagok ideiglenes ezen a területen kerülnek majd elhelyezésre, így a munka és balesetvédelmi okok miatt nem lehetséges a terasz működtetése.”

Mindeközben építkezésnek a Gerlóczy közvetlen környezetében semmi nyoma, legközelebb a Jégbüfé környékén dolgoznak a munkások, de a Jégbüfé ettől még zavartalanul üzemel.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.