Ilyentájt sokkal inkább valami könnyed, hűsítő finomságra vágyunk, mintsem nehézkes, vajas, kiadós süteményekre. A joghurt kiváló alapanyaga lehet a nyári frissítő édességeknek, és nem utolsósorban még egészséges is.
A joghurt Európában a feljegyzések szerint a 16. században vált ismertté, de igazi népszerűségre csak a 19. század elejétől tett szert, amikor is teljesen egyértelművé és világossá vált, milyen jótékony hatással is van szervezetünkre.
A joghurt kitűnő fehérjeforrás, magas a kalciumtartalma, sok B-vitamint és egyéb más vitaminokat is tartalmaz. Jótékony hatással van a bélműködésre, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, nem hiába nevezik az egészség őrének is.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/3ed4c478-0304-4ce3-b50a-8516f2f78261.jpg)
Milyen édességeket készíthetünk joghurtból? Számtalan variációt sorolhatnánk a legegyszerűbbtől a legrafináltabbig, hiszen a világ számos táján nagyon közkedvelt desszertalapanyag a joghurt. A görögök sűrű, krémes joghurtjukból előszeretettel készítenek pohárkrémet egy kis mézzel és apróra vágott, pirított dióval. Az indiaiak itala a lasszi, ami szinte mindennaposan fogyasztott hűsítő finomság, a legkedveltebb a kardamomos, mangós, mandulás joghurtital, de sós változatban is fogyasztják.
A joghurt a különböző sütés nélkül készült édességek gyakori alapanyaga, isteni fagylaltokat, pohárkrémeket készíthetünk belőle. Remekül illeszkedik hozzá bármilyen gyümölcs, piskóta, de még az egyszerű nápolyi is. A fűszerek közül pedig aszerint válasszunk majd, hogy milyen gyümölcs vagy egyéb más hozzávaló kerül még az összeállításba. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy a vanília jolly joker.
Gyümölcssalátákat is gazdagíthatunk joghurttal, nemcsak reggeli, uzsonna, de akár vacsora lehet egy kis zöldfűszerrel, mentával, bazsalikommal megbolondítva.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/c0ff2a29-b557-4ac7-9822-ed7af0c5a9dd.jpg)
Ha ránk tör az édesség utáni vágy, bátran készítsünk valami joghurtos finomságot – ha nem cukrozzuk agyon, akkor igazán kalóriaszegény finomsággal ajándékozzuk meg magunkat.
JOGHURTOS-GYÜMÖLCSÖS TÚRÓFAGYLALT
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2 pohár natúr joghurt
- 1,25 dl tejszín
- 4 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg friss idénygyümölcs ízlés szerint
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
Elkészítés:
A tejszínt habbá verjük, a többi hozzávalót botmixerrel pépesre keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal, és fagylaltgépbe tesszük. Addig keverjük, amíg krémes, fagylaltállagú nem lesz. (kb. 30 perc). Pár szem egész gyümölccsel, tejszínhabbal, mentalevéllel tálaljuk.
JOGHURTOS GYÜMÖLCSLEVES PEZSGŐVEL
Hozzávalók:
- 4 dl málna / vagy eper, szeder, ribizli /
- 4 dl natúr joghurt
- 3 dl tejszín
- 6 dl tej
- 2 dl pezsgő
- 2 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- pár csepp citromlé
- mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
A gyümölcs háromnegyedét botmixerrel vagy villával összetörjük, a többit félretesszük a díszítéshez. A gyümölcsöt beletesszük egy nagyobb üvegtálba, megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a joghurtot és a pezsgőt, pár csepp citromlevet, és jól elkeverjük. Utána hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. ( ha minden hozzávalót a hűtőben tároltunk, akkor rögtön fogyasztható). Tálaláskor a maradék gyümölcsszemekkel, mentalevéllel és tejszínhabbal kínáljuk.
Tipp: fagyasztott gyümölcsökből is elkészíthetjük, de akár őszibarackkal, sárgadinnyével is kipróbálhatjuk. Ha valakit nagyon zavarna a málna- vagy a ribizlimag, ami a turmixolás után sem tűnik el teljesen, akkor törje-paszírozza át egy szűrön a pépesített gyümölcsöt mielőtt a többi hozzávalóval összedolgozza.