Élet+Stílus Haulitus Anikó 2011. február. 09. 21:00

Vágykeltő fogások Valentin-napra – recept

A legtöbb ünnepben az a legjobb, hogy ünnepi étel kerülhet az asztalra. Miért lenne a Valentin-nap kivétel? Alkalomhoz illő ételek és receptek.

Az emberek már évezredekkel ezelőtt hittek egyes ételek, fűszerek vágykeltő hatásában, és nem is átallották bevetni őket. Már az ókori Rómában, a görögöknél, az egyiptomiaknál és Indiában is külön irodalma volt az afrodiziákumoknak. Afrodiziákum lett a gyűjtőneve mindazon gyümölcsnek, zöldségnek, fűszernek, ételnek, italnak, amely a vágy serkentésében, felkorbácsolásában segít, s még meg is őrzi minél hosszabb ideig a hőn remélt állapotot. Az afrodiziákum szó eredete magához a szerelem istennőjéhez, Aphroditéhez köthető. Ahogy a legtöbb ábrázoláson láthatjuk, a szerelem istennője a Zeusz villámától felkorbácsolt tenger habjain kiemelkedve, egy kagyló belsejéből érkezett tündöklő szépségében a földre (Kythéra szigeténél), és léptei nyomán virágok, gyümölcsök fakadtak. Valószínűleg ez a mítosz annak is az alapja, hogy a tenger különféle gyümölcseinek, a ráknak, csigának, kagylónak, osztrigának erős vágyfokozó hatása van. Az egyik leghírhedtebb csábító, Casanova is osztotta ezt a nézetet, mivel a feljegyzések szerint napi negyven kagylót fogyasztott reggelire.

Viszonzott szerelem. Méltó megünneplése

Tudományosan is bizonyított, hogy a tengeri herkentyűknek magas a cink-, jód-, foszfortartalma, és ezért a csábítás estéjén kihagyhatatlanok a menüből. Ez kicsit romantikusabban úgy hangzik, hogy a klasszikus kaviár-pezsgő párossal biztosan levesszük a lábáról a kiszemelt áldozatot. De mit tehetünk, ha a vágyunk tárgya – mint oly sokan – ki nem állhatja a tenger gyümölcseit, netán allergiás rá? Erre az esetre is van megoldás, csak bele kell gondolnunk, hogy a mézeshetek kifejezés honnan ered.

Bizony szoros kapcsolatban van a méznek tulajdonított vágykeltő hatással. A mézet is évezredek óta alkalmazzák hatékony afrodiziákumként. Az ókorban a babilóniaiak az esküvőt követő hetekben minden este mézes sört itattak az ifjú párral. A mézben található 180 féle természetes hatóanyag és a gyümölcscukor – nézetük szerint – gyorsan felszívódva azonnal energiával töltötte fel az újdonsült párt. Csak nagyon halkan jegyezzük meg, bizonyára a sör alkoholtartalma is közrejátszott abban, hogy a bájital hatására az esetleges kezdeti szemérmesség is gyorsabban oldódott. A görögök, ha jelezni akarták udvarlási szándékukat, mézzel elkevert italt küldtek a kiszemelt hölgynek. Az egyiptomi férfiak pedig kúraszerűen fogyasztották a mézet, mert biztosak voltak abban, hogy így férfiasságuk sosem hagyja őket cserben. Persze se szeri, se száma a vágyfokozóknak. Vegyük is sorra, hogy praktikusan milyen fűszereket, alapanyagokat érdemes tartani, melyek segíthetnek, ha csábításra szánnánk el magunkat.

A petrezselyem serkenti a vérkeringést, az apiol nevű illóolaj tartalma pedig értágító hatású. Így ízfokozó hatása mellett nem elhanyagolható vágykeltő hatása sem. Egyes írások szerint napi 10-12 szál friss petrezselyemzöldet kell elrágcsálni, de ha ezt túl feltűnőnek találnánk, akkor előre készíthetünk főzetet belőle. A koriander és a szegfűszeg sem hiányozhat az arzenálból, ahogy a csilipaprika, a gyömbér, a szerecsendió, a bazsalikom, a zeller, a cayenne-bors és a rozmaring sem. Ez utóbbiról például most is azt tartják Itáliában,hogy amelyik ház ablakában rozmaring virít, ott az asszony sosem fogy ki a férfiúi kényeztetésből.

A spárgát is érdemes bevenni mint az egyik legtöbbet említett vágykeltő zöldségfélét. Az arabok Illatos kert című gyűjteménye szerint is ,,éjjel-nappal készenlétben tartja a férfierőt”. A spárga valóban gazdag olyan vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek serkentik a szexhormonok működését. Ha pedig édességet készítünk, csempésszünk bele egy kis fahéjat vagy vaníliát, de legjobb, ha mind a kettőt. Ezek a fűszerek már illatukkal is elbódítják, kellemes hangulatba hozzák az embert, és évszázadok óta számon tartott a vágyfokozó hatásuk. Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban fogyasztott afrodiziákum a csokoládé, amely beindítja a boldogsághormonok (szerotonin) termelését. Fenil-etil-amin tartalma pedig bizonyítottan fokozza az izgalmi állapotot. Nem csoda, hogy első ismert nagy rajongója, Montezuma azték fejedelem a feljegyzések szerint napi ötven csésze csokoládét ivott meg. Egészen pontosan: ”Az uralkodó semmi más italt nem vett magához, mint chocolatlt, egy bizonyos vaníliával és más fűszerekkel ízesített csokoládés folyadékot, amely mézsűrűségű volt, és szinte szétolvadt a szájában.” (Bernardini de Sahagun: Az Új Spanyolország történetéről szóló krónika) A nagy ember egyébként ugyanezt az italt kortyolgattatta népes háremének tagjaival is. De gyakran került elő a csokoládé a férfivá avatás szertartásain is.

S ki tudja, nem is tudatosan, de gyakran ezért érkeznek az első randevúra csokoládéval az urak. Most megsúgjuk, a mákos desszerttel is jó hatás érhető el. De mivel csaljuk kelepcébe azt a kedvest, aki semmi szín alatt nem tágít a diétájától, és alakjára betegesen ügyel? Semmi vész, jó néhány gyümölcs is vágykeltő hatással bír. Például az avokádó (magas omega-3 zsírsavtartalma), a banán (kálium- és B-vitamin tartalma), a mandula nemcsak vágykeltő, de a termékenység szimbóluma is. Az ananászt már több száz évvel ezelőtt is alkalmazták az impotencia kezelésében. Az epret sem hiába tartják az egyik legerotikusabb gyümölcsnek.

Ha a fenti vágykeltőket túlzottan hétköznapinak tartanánk, akkor választhatjuk a marokkói és mexikói férfiak által előszeretettel használt kőrisbogár-olajat, a mediterrán macsók kedvelt tengeri sünjét, csakis frissen, nyersen kikanalazva a kettévágott tüskés vázból. De sokfelé esküsznek a teknősbékalevesre, az őrölt rozmárfogra és a szárított tigrisherére is. Mit meg nem tesz az ember a kedveséért?!

Receptek a Bálint napi vacsorához

Gyömbéres lazac (2 személyre):

  • 35 dkg lazacfilé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1,5 cm friss gyömbér
  • 2 evőkanál szójababcsíra ( más csíra is jó)
  • olívaolaj a sütéshez
  • frissen őrölt fekete bors
  • citromlé

A gyömbért egészen apróra reszeljük, majd gyorsan megfuttatjuk wokban felhevített olívaolajon. Hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott lazacfilét, és 5-6 percig magas hőfokon sütjük. Nem szabad kevergetni, csak rázogatni az edényt, különben a hús szétesik. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és fedő alatt 4-5 percig pároljuk. Köretként rizst adhatunk hozzá.

Gyömbéres garnélarák rizstésztával

Aréna 2000

Hozzávalók 2 személyre:

  • 500 g garnélarák
  • 200 g rizstészta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 cm-es friss gyömbér, gyufaszál vékonyra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, egészen apróra vágva
  • 1 piros csili, apróra vágva, magok nélkül
  • 1 teáskanál frissen őrölt koriander
  • 4 zöldhagyma, hosszában negyedelve
  • fél kaliforniai paprika, vékonyra csíkokra szeletelve
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál citromlé
  • petrezselyem a díszítéshez
  • ½ teáskanál barnacukor
  • 1 teáskanál halszósz

Ha nem tisztítva vettük, akkor először is bontsuk ki garnélarákot a páncéljából. A rizstésztát nem kell főzni, csak annyi forró vízzel leönteni, hogy éppen ellepje és állni hagyni kb. 8-10 percig, illetve amíg megpuhul. Egy wokban forrósítsuk fel az olívaolajat, és csurgassuk körbe úgy, hogy bevonja az edény falát. Adjuk hozzá a garnélarákot, a gyömbért, a csilit, a koriandert és dobva-rázva kb. 2 percig süssük erős lángon, amíg a rákok rózsaszínűre sülnek, majd szedjük ki egy tálba. Tegyük a wokba a hagymát és a kaliforniai paprikát. Ezt is dobva-rázva süssük 3 percig. Keverjük hozzá a cukrot, a citromlevet és a bort. Süssük így tovább kb. 4-5 percig. Most forgassuk bele a garnélarákot. Adjuk hozzá a halszószt, forrósítsuk át, majd szedjük ki, és a rizstésztára halmozva tálaljuk. Hintsünk rá friss petrezselymet vagy koriandert.

Fehérboros avokádókrémleves

Aréna 2000
  • 2 db nagyobb, érett, puha avokádó
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 6 dl fehérbor
  • 6 dl húsleves
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 citrom leve
  • frissen őrölt fekete bors
  • csipet só
  • csipet szerecsendió
  • pirított kenyérszeletek vagy kiflikarikák

Az avokádót vágjuk ketté, magját szedjük ki, és a húsát kaparjuk ki egy kanállal. Azonnal adjuk hozzá a citromlevet (gyorsan barnul) és a fűszereket. Tegyük egy nagyobb tálba, turmixoljuk le. Adjuk hozzá a bort, 3 decit a  húslevesből, és így  turmixoljuk további 1 percig. Végül öntsük hozzá és keverjük el benne a maradék húslevest és 1,5 dl tejszínt. A többi tejszínből verjünk habot, és tálalásnál díszítsük vele a levest. Pirítóssal tálaljuk.

Bálint-napi csokitorta

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg kakaópor
  • 20 dkg liszt
  • 2 csésze kávé
  • 4 tojás
  • 2 dl olaj
  • 8 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál vaníliaesszencia
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 6-7 dkg mandulapehely

A tojásokat habosra verjük, majd a csokoládén és a mandulán kívül a többi hozzávalóval könnyed mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, és hozzákeverjük a tésztához. Egy kikent tortaformába öntjük a masszát, a tetejét megszórjuk mandulapehellyel és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta. Ha ezt a süteményt szív alakú tortaformában sütjük,már egy szót sem kell szólnunk, nemhogy díszíteni valamivel.