Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában
Súlyos megbetegedést okozhat a baktérium, amit egy érlelt sonka egyik mintájában találtak.
Súlyos megbetegedést okozhat a baktérium, amit egy érlelt sonka egyik mintájában találtak.
A hivatal szerint nem hibázott a cég, de egyelőre nem értékesítheti a termékeit.
A Nébih kicsit furcsán magyarázza, miért nem: a listeria baktérium jelenléte ott nem probléma, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nm gyártanak. A Greenyardnál viszont igen, mégsem hibázott a cég. A gyártás tesztcélból újra megindult.
Nem tudni, hogyan indult ki a kilenc életet követelő fertőzés a Greenyard bajai gyárából, azt sem, hogyan lehet megakadályozni az agresszív baktérium terjedését. Azt is nehéz megmondani, kinek a terméke lehet veszélyes, egy biztos: forraljunk fel minden mélyhűtött zöldséget.
A bajai üzemből származó termékeket csütörtökön hívta vissza a Nébih.
Egy éve szedi áldozatait, most levetették a boltok polcairól.
Április közepén egy laborvezető e-mailt küldött ismerőseinek arról, hogy egy bizonyos sonkában magas listeriaszintet mértek. Valószínűleg nem gondolt arra, hogy levele pillanatokon belül körbeszalad az egész országban. Ma a cégnél úgy nyilatkoznak róla: volt ilyen nevű dolgozónk - olvasható az Urbanlegends.hu blogon.
Nyomozást rendelt el egy osztrák ügyészség a halálos fertőzést okozó osztrák sajtok ügyében - közölték csütörtökön.
Nem szállítottak Magyarországra listeria-fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.