Megtalálták a probléma forrását, gyógyítható lehet a gluténérzékenység és a cöliákia
Kanadai kutatóknak sikerült feltérképezniük azt a folyamatot, ami oda vezet, hogy a szervezet agresszíven reagál az elfogyasztott gluténre.
Kanadai kutatóknak sikerült feltérképezniük azt a folyamatot, ami oda vezet, hogy a szervezet agresszíven reagál az elfogyasztott gluténre.
Már nemcsak növényből készült műhús van az élelmiszer-technológia terítékén, hanem szintetikus glutén is, ami nem okoz intoleranciát.
A szakemberek kimutatták, hogy a nők esetében a növényvédőszereknek kitettség nyolcszorosára növelte a lisztérzékenység kockázatát.
Tipikus gyerekbetegségből vált egyre több felnőttet érintő problémává a fruktózfelszívódási zavar, amelynek lényege, hogy a szervezetünk nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. A kellemetlen tünetek hátterében a megváltozott étkezési szokásaink és az átalakuló élelmiszeripar áll. A jó hír: ez a zavar visszafordítható.
Az Európai Unióban nagyjából 5 millió ember szenved lisztérzékenységben, jelenleg ez az egyik leggyakoribb krónikus betegség – a felnőttek és a gyerekek körében is. Nem csoda, hogy dollármilliárdos üzlet épült köré. Csakhogy a lufi – szakértők szerint – hamarosan ki fog pukkadni. A bio és a paleo mellett jön a vegán, és minden kezdődik elölről.
Ha ezért iktatná az étrendjéből, rossz hírünk van.
Ha megfelelő időben kezdünk lisztes ételeket adni a csecsemőknek, akkor megfelelő időben lehet diagnosztizálni a gluténérzékenységet.
Jön a karácsony, amikor a bejgli-és flódnihadosztályok frontális támadást indítanak szervezetünk ellen. Sokan pedig most fedezik fel, hogy ételallergiájuk van, és tervbe vesznek különböző diétákat, miközben átkokat szórnak tejre, gluténra. Ám a valóságban az ételallergia sokkal ritkább, mint gondolnánk – többek között erről beszélgettünk egy dietetikussal.