Autó hvg.hu 2023. május. 03. 17:35

Hadihajóra hasonlít Charles Simonyi új, 85 milliárd forintos szuperjachtja

A hetvenöt éves Microsoft-milliárdos hajójának csak a fenntartása évi 15 millió dollárba kerül.

Többéves fejlesztés után a brémai hajóépítő cég, a Lürssen átadta a Norn nevű hajót, amelynek a hírek szerint a magyar származású szoftvermilliárdos, Charles Simonyi a tulajdonosa.

A szuperjacht ugyan nem a legnagyobb és nem is a legdrágább, amelyet a Lürssen gyártott, de a stílusa nagyon egyedi a tompaszürke színével, agresszív sziluettjével, éles vonalaival. A hajótest hossza 295 láb (90 méter), az ára pedig 250 millió dollár, ami mindenképp az elit ligába sorolja.

A Megayacht News szerint a Norn feltűnő hasonlósága utal a tulajdonos kilétére, akinek személyét hivatalosan még nem fedtek fel. A hajót Charles Simonyihoz kötik, aki többek között a Microsoft Word és az Excel program fejlesztésében vállalt jelentős szerepet, és Forbes listája szerint 6 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkezik. Simonyinak korábban volt egy Skat nevű hajója, amely hasonló filozófia mentén épült, és mindként járművet a norvég Espen Øino norvég jachttervező álmodta meg. A nevük is az északi ország nyelvéből származik.

Simonyi és felesége, Lisa Perdotter 2021-ig használta Skatot, akkor eladták. A Norn ugyanilyen stílusban épült, csak nagyobb és még fényűzőbb, 14 vendég és 20 fős legénységnek van rajta hely.

Dízelmotorok hajtják, amelyekkel 20 csomós végsebességet érhet el, a hatótávja több mint 4000 tengeri mérföld. A hajó ára mellett az üzemeltetési költségei is hatalmasak, a Superyacht Fan oldal szerint évente 15 millió dollárba kerül.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.