Autó hvg.hu 2020. november. 20. 10:44

Automatikusan szűri egy kamera a mobilozó autósokat

Holland forgalomfigyelő kamerához fejlesztettek ki egy szoftvert, amely éjjel-nappal azt elemzi, hogy mobilozik-e az alatta elhaladó autós vezetés közben.

Német szakértői becslések szerint mára a súlyos közúti balesetek 10 százalékában szerepet játszik a vezetés közbeni mobilozás. A jelenség minden országban megfigyelhető, Hollandiában azonban most léptek is: használni kezdik a mobilhasználatot felderítő intelligens kamerákat – írja a kreszvaltozas.hu oldal.

A kamerák minden elhaladó autót lefotóznak, de a készülék lényege a szoftver, amely képes felismerni az utastérben a mobiltelefon, a táblagép, illetve a navigációs eszközök használatát. Mivel a fotókon gyakran nincs rajta a sofőr arca, ezért a rendszám alapján a tulajdonost azonosítják. A képeket a hatóságnál is ellenőrzik, majd, ha igazolt a szabálysértés, kiszabják a 240 euróig terjedő pénzbírságot.

Európában Hollandiában kezdték elsőként alkalmazni ezt a kamerát, az első tesztnapon 400 szabálysértő sofőr buktattak le. Hasonlóval egyébként Ausztráliában hat hónap alatt mintegy 100 000 sofőrt füleltek le vezetés közbeni telefonálás miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.