Autó hvg.hu 2020. október. 17. 12:10

Szirénázó rendőrautóval szemléltették, mennyire nem megy időnként az elsőbbségadás – videó

Egy rendőrautó útját filmezték le, amely szirénázva próbál eljutni minél hamarabb egy vészhelyzethez.

Az M7-es autópályán felvett videóval szemléltette a Fejér megyei rendőrség, milyen gyakori, hogy az autósok nem adnak helyet elég gyorsan a megkülönböztető jelzésekkel érkező rendőrautónak.

Az előírás szerint minden helyzetben elsőbbséget kell adni a megkülönböztető jelzéseket használó járműveknek, illetve biztosítani kell a továbbhaladásukat megállással vagy félrehúzódással.

A videón ráadásul egy hagyományos járőrautó van, nem egy a mostanság sokat szereplő civil rendőrautók közül, amelyekről korábban megírtuk, hogy sokan nem tudják gyorsan azonosítani őket, és akár óvatlanul nem adnak nekik elsőbbséget.

Amennyiben az autópályán normál közlekedési körülmények között érkezik szirénázó autó, a belső sávból a külsőbe húzódva kell utat engedni neki. Ha beáll az autópálya, akkor a belső sávban lévőknek balra húzódva kell leállniuk, a külső vagy külsőbb sávban lévőknek pedig jobbra, hogy helyet hagyjanak. Ilyenkor a leállósáv használata is megengedett.

Ennek kapcsán egyébként korábban pont egy olyan képet lehett látni, amikor nagyon jól vizsgáztak az M5-ösön az autósok, így mint kés a vajon ment keresztül a forgalomban a mentő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?