84 évet élt meg a világ leghosszabb ideig gyártott autótípusa
Autó hvg.hu 2020. július. 09. 16:28

84 évet élt meg a világ leghosszabb ideig gyártott autótípusa

Talán nem nagy meglepetés, hogy Nagy-Britanniában kell keresni ezt az autót.

Van egy-két autó, ami lényegében változatlan módon vészelt át hosszú évtizedeket, és nem csak a Lada Niva, hanem például a Land Rover Defender is ilyen volt, nem is beszélve a Hindustan Ambassadorról.

A rekorder a Morgan 4/4, ami jócskán a II. világháború kitörése előtt debütált, 1936-ban. A kocsi neve egyszerűen azt jelentette, hogy négykerekű és négyhengeres a motorja. 3,53 méter hosszú volt az első generáció, vagyis mai szemmel egy igazán kis autó, amelyben az eredetileg 1.3 literes motor 40 lóerős volt. Mostanra a 7. generáció ideje is lejárt.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy a konstrukció lényegében változatlan maradt a kezdetektől mind a mai napig, a részben favázas felépítményével és a laprugós felfüggesztésével a hátsó tengelynél.

Az utolsó darabok a Morgan 4/4-ből brit gyűjtőkhöz kerültek, márciustól pedig a gyártó egy teljesen új Morgan Plus4 modellt kínál, ami alumíniumvázas. Azonban a néhány modernizált megoldáson túl a Morgan autója ugyanazt a filozófiát követi, mint a 84 éven át gyártott elődje.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.