Autó hvg.hu 2020. április. 30. 06:41

Körkamerás páncélozott szuper-járművek készültek Budapesten

A különleges hatkerekű járművek szinte minden terepviszonyt képesek leküzdeni, és a robbantások sem igazán képesek kárt tenni bennük.

A Komondor szó hallatán leginkább egy magyar pásztorkutya-fajta jut eszünkbe, de a benzingőz iránt fokozott érdeklődést mutatók akár egy magyar gyártású páncélozott felderítő járműre is asszociálhatnak. Ez volt a néhány éve debütált RDO 3221 Komondor, mely most újabb testvérmodellt kapott.

A Budapesten a Gamma Zrt. által gyártott RDO 4336 Komondor egy duplafülkés többcélú jármű, mely akár tűzoltó felépítménnyel, illetve műszaki mentő felépítménnyel is felszerelhető.

Gamma

A nehéz terepre szánt új Komondort a tűzoltóságok széles körben bevethető beavatkozó eszközének szánják. A hatfős jármű 8,5 méter hosszú, 2,55 méter széles, a tömege pedig eléri a 17 tonnát.

Gamma

A maximum 31 tonna össztömegű alapjármű hatkerékhajtású. Az Euro 5-ös besorolású Cummins dízelmotor 11,8 literes lökettérfogatból 500 lóerős teljesítményt, illetve 2 300 Nm-es nyomatékot állít elő. A hatfokozatú automataváltós jármű üzemanyagtartályaiba kétszer 200 liternyi gázolajat lehet tankolni.

Gamma

A homlokfelületek 8 milliméter vastag speciális páncéllemezből készültek, melyhez hasonló védettséget biztosítanak a különleges ballisztikai üvegek. A tömítettség és az állandó védettség biztosítása érdekében az ablakok nem nyithatóak. A fenéklemez és a merevítőlemezek 15 milliméteres páncélból készültek.

Gamma

Az új Komondor körkörös megfigyelést biztosító kamerarendszert kapott, melynek képét a vezető feletti, illetve a parancsnoki monitoron lehet látni. A rendszer digitális tükörként és tolatókamerakánt is használható, az eseményrögzítést egy különálló rendszer oldja meg.

Gamma

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.