Autó hvg.hu 2016. július. 02. 14:57

Párizsból kitiltották a régi autókat

Napközben a 19 évesnél idősebb kocsik nem közlekedhetnek hétköznapokon.

Péntektől kezdve hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között nem lehet már közlekedni a francia fővárosban olyan autóval, amelyet 1997 január 1 előtt helyeztek forgalomba – emlékeztet a Guardian arra, hogy Párizs így szeretne harcba szállni a környezetszennyezés ellen.

Az érintett autótulajdonosok egy része a Nemzetgyűlés és a Champs Elysees környékén parkolva tiltakozott az intézkedés ellen, amely szerintük a kispénzűeket sújtja, és az autójuk értékét is hirtelen jelentősen csökkentette.

Anne Hidalgo polgármester korábban azt mondta, a tiltást 2020-tól kiterjeszthetik minden 9 évnél idősebb belső égésű motorral hajtott járműre.

Az intézkedés bevezetése után rövid türelmi időszak vette kezdetét, ennek végeztével azonban 35 eurós (11 ezer forintos) bírságot szabnak ki, az összeg pedig hamarosan még emelkedni is fog. Becslések szerint összesen körülbelül félmillió autóst érinthet a korlátozás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.