A kávékészítés lehet rutin, de lehet művészet is. Bár a tökéletes kávéitalok elkészítéséhez a legjobb baristák évekig tanulnak, mindez nem azt jelenti, hogy mi magunk ne kísérletezhetnék saját otthonunkban azzal, hogy a lehető legjobb minőségben készítsük el kedvenceinket. Ahhoz, hogy már-már kávéházhoz méltó feketével vagy habos finomságokkal lepjük meg magunkat, nem lesz szükségünk gigászi tudásra, csupán néhány szabály betartására, recept követésére és tanács megfogadására.
Espresso
Egyszerű, de nagyszerű – talán így lehet a leginkább jellemezni az espresso kávét, magyarosan mondva presszót vagy az eszpresszót. A nagy – vagyis méretre kicsi – klasszikus az olaszok számára maga a kávé, nálunk pedig az örök fekete. Nem véletlenül – az eszpresszót magában illik inni, cukor, édesítő és persze tej nélkül, apró porcelán pohárban, de ha nosztalgikus kedvben vagyunk, jöhet a sokak számára ismerős apró, egy deciliteres üvegpohár is. Az espresso erőteljes ízű kávé, magas koffeintartalommal. Fontos része a tetején található crema, a vékony, bársonyos hab, ami nem szerencsés, ha szétesik, ezért is ajánlott az eszpresszót gyorsan elfogyasztani. Ha igazán erős, határozott ízvilágú feketét keresünk, az olasz pörkölést, illetve a Robusta kávébabokat ajánljuk, melyek határozott testességet biztosítanak kávénknak.
A kávékapszulák esetében könnyű dolgunk van, ha a megfelelő kávé kiválasztásáról van szó, hiszen sok fajtához külön kapszulacsaládok készülnek. A Nespresso kínálatában is találhatunk külön, 40 milliliteres espresso kávéhoz ajánlott típusokat, ám természetesen ezek között is van különbség. A Nespresso Vertuo kávék közül is készülnek külön kapszulák eszpresszókhoz, melyek közül például sokak kedvence a gyümölcsös jellegű Master Origins Peru Organic, de vannak intenzívebb ízvilágúak is, mint az Altissio vagy a Diavolitto, amelyek tökéletesen biztosítják az erős fekete érzést.
Ristretto
A ristretto sokakat zavarhat össze, hiszen első pillantásra nem láthatjuk a különbséget közte és az espresso között. Pedig azért van némi eltérés. A ristretto az espresso kistestvére, egyfajta „rövid kávé” vagy „rövid espresso.” Egy adag ristrettóhoz pont annyi kávé szükséges, mint egy eszpresszóhoz, emellett megegyezhet a pörkölés és a kávéfajta is. A különbség annyi, hogy kevesebb vízzel készül el, kevesebb idő alatt. Ezáltal a ristretto kisebb és erősebb ízű, de gyengébb koffeintartalmú adag kávét jelent, aminek hála gyakorlatilag a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk.
A Vertuo kávék közül érdemes megkóstolni az Il Caffé vagy Altissio kávékat, amelyek hivatalosan espresso kapszulák, de ristretto-ként még sűrűbb, sziruposabb állagú kávét adnak.
Americano
Az Americano egy hosszúkávé fajta, mely forró víz hozzáadásával készül. A magyar közönséget az utóbbi években hódította meg lágy ízével, mely inkább közelít a filteres kávét ízvilágához. Tejet és édesítőt nem szoktak hozzáadni, tálalása klasszikus kerámiacsészében ajánlott. A tökéletes americano egyik titka a sorrend: a csészét először 150-180 milliliter forró vízzel kell feltöltenünk, majd ebbe kerül bele az egy, vagy ha kicsit erősebb kávé szeretnénk inni, kettő adag espresso.
És hogy miért pont americano? A meg nem erősített legenda szerint a II. világháborúban az Olaszországban állomásozó amerikai katonák öntötték fel eszpresszójukat forró vízzel, hogy nemes egyszerűséggel így legyen elegendő kávéjuk. A legendának ellentmond, hogy Maugham egy 1928-as írásában a főgonosz egy americanót rendel egy nápolyi kávézóban az I. világháború alatt…
Az Americano kávét bölcs döntés lehet enyhébb pörkölésű, lágy kávékból készíteni, mint a kekszes-gyümölcsös aromajegyekkel bíró Voltesso kávékapszula, vagy ha valóban dús cremaréteggel borított krémes textúrájú, de mégis könnyed italra vágyunk, a Vertuo rendszer 150 ml-es Gran Lungo formátumát éppen erre a célra fejlesztették ki. Többféle ízből választhatunk, a reggeli mellé könnyed napindítóként a pirított-gabonás, virágos, édeskés ízű Inizio kávét érdemes kipróbálni.
Ha ennél még hosszabb kávézásra vágyunk, akkor a Nespresso extra hosszú, 230 ml-es Mug csészeméretű kávéit vegyük szemügyre. Találunk intenzívebb, lágyabb ízvilágú kávét, de a mogyorós sütemény, a vaníliás vagy karamellás ízesítésű kávék ebéd utáni desszertként is megállják a helyüket.
Doppio
A doppio igazi koffein és aroma bomba, hiszen készítése során egyszerűen két espressót készítünk el egy adagként. Vagyis minden, amit a presszókávéban szeretünk, duplán érkezik. Inkább a reggeli és délelőtti órákban ajánlott, akár tejjel és cukorral, a legjobb pedig, ha azzal a pörkölésű kávéval készítjük el, amivel az egyszerű eszpresszót is.
Lehetőség az ízekben, aromákban és erősségen a doppio kávék esetében is bőven akad. A Nespresso Vertuo kapszulák esetében a Double Espresso család például direkt a doppio kávékhoz készült kapszulákat tartalmazza, melyek igencsak különböznek egymástól – a 11-es ízintenzitású Scuro kapszulából kakaós, füstös ízvilágú, míg a Dolce-ból lágyabb, gabonás, édes kekszre emlékeztető dupla kávét készíthetünk.
Espresso lungo
Napjainkban a hosszúkávék többsége sajnos valójában nem a megfelelő módon készül, hiszen a legtöbben egyszerűen több vízzel főzik le az espresso kávét, holott szerencsésebb, ha először az eszpresszót készítjük el, amit aztán felöntünk 50-70 ml forró vízzel. Ezzel a hosszúkávé az americano kistestvére lesz, hiszen a receptúra és az alapok ugyanazok, csupán kevesebb víz kerül bele. Tetszés szerint tejjel is fogyaszthatjuk, csak arra figyeljünk, hogy azt mindenképpen melegen keverjük bele az espresso lungóba, hiszen így előzhetjük meg, hogy szétessenek az ízek.
Carafe
A Carafe egy különleges méretű kávé, amely a Nespresso Vertuo kínálatban elérhető. Egy gombnyomással, egy kapszulából több mint fél liter kávét is elkészíthetünk vele, ezért kiváló megoldás azokra az alkalmakra, amikor egy csésze kávénál többre van szükség – például az egész család kávézik vagy vendégeink érkeznek. A csepegtetett kávék által inspirált ital sokkal könnyedebb, mint amit megszokhattunk, és ebből is elérhető már intenzívebb és lágyabb ízvilágú variáció is.
A tökéletes tejhab
A tökéletes tejhabnál kevés szabály van, azokat viszont a várt eredmény érdekében érdemes szigorúan követni. A tejhabhoz a legjobb, ha magas fehérje és relatív alacsony zsírtartalmú (max. 1,5%) tejet használunk. Ha nem szeretnénk tejjel dolgozni, használhatunk növényi italokat is, ám ebben az esetben keressük azokat a fajtákat, melyek megfelelőek habosításra – ezeket általában barista elnevezéssel jelölik. Sima tejhelyettesítőből ugyanis csak akkor lesz hab, ha megfelelő fehérjetartalmú az ital. És még egy fontos szabály: ne dolgozzunk meleg tejjel – hideg tejből simább és bársonyosabb tejhabot készíthetünk, mely ráadásul hosszabb ideig is tartja meg állagát.
Espresso macchiato
Az espresso macchiato alapja szintén az espresso, így itt sem kell sokat törni a fejünket, hogy milyen pörkölésű kávét válasszunk. Azon viszont már kicsit gondolkodhatunk, hogy hogyan is használjuk a tejet! Az espresso macchiato és az espresso közötti legfontosabb különbség ugyanis a tej, vagyis ha helyesebben akarunk fogalmazni, a tejhab. A különbség mértéke pedig leheletnyi: elkészítéskor ugyanis az espresso tetejére kanállal teszünk egy kis tejhabot, amivel megjelöljük az italt – innen is ered az elnevezés, hiszen a a macchiato olasz jelentése „jelölt” vagy „foltos.” Vagyis, ha az eszpresszónkat felöntjük egy kis tejjel korántsem espresso macchiatót kapunk.
Flat white
A new wave kávézók egyik örökzöldjéről sokan nem is gondolják, hogy igen közeli kapcsolatban van az espresso macchiatóval. A különbség, hogy a flat white esetében nem egy presszókávét veszünk alapul, hanem egy dupla ristrettót – vagyis a végeredmény lágyabb, gyengébb lesz, ezért itt is használhatunk gyengébb aromájú, lágyabb pörkölésű dupla kávét, mint a Bianco Leggero – amire aztán kerül egy vékony, kifejezetten légies – úgynevezett mikrobuborékos – tejhab. A Flat white ezáltal hasonlóan krémes, mint a cappuccino, ám koffeintartalma magasabb lesz. És ha már ezt a klasszikust emlegetjük, nézzük, hogy készítsünk tökéleteset belőle!
Cappuccino
Az eszpresszó után talán a legnagyobb favorit nem lehet más, mint a cappuccino, ami nemcsak tökéletes délelőtti ital, de tökéletes desszert is. A perfekt cappuccinót korántsem egyszerű elkészíteni. Első lépésként egy kreámiacsészébe készítsük el a feketét – már bátran használhatunk gyengébb, bécsi pörkölésű kávét – majd ennek a közepére öntsünk egy kis tejhabot, amit aztán követhet a forró tej. Az arányok egyszerűek: a klasszikus cappuccino egyharmad kávéból, egyharmad tejhabból és egyharmad tejből készül. A cappuccino esetében már nem számít főbűnnek egy kis ízesítés: a cukor vagy édesítő nem jelenthet problémát, kerülhet egy kis fahéj a tejhab tetejére, ha pedig abszolút édes ízélményt szeretnénk, a tejhab és tej hozzáadása előtt egy kis csokoládét is felolvaszthatunk a feketében.
A cappuccinókhoz leginkább az Orafio kávékapszula lehet a megfelelő a Nespresso Vertuo kínálatból. Ez a közepes pörkölésű, kiegyensúlyozott, karamellás ízvilágú kávé tökéletes egy desszert típusú italhoz.
Latte macchiato
Mi történik akkor, ha a tejhabon akarunk egy kis kávéfoltot hagyni? Nos, ebből lesz a latte macchiato, a jól ismert réteges ital, amit szintén készíthetünk lágyabb pörkölésű kávéból. Itt már elfelejthetjük a kerámiából készült poharakat, hiszen egyrészt az ital mennyisége, másrészt a külcsín miatt is szerencsésebb egy magas, vastag falú poharat választani. Az elkészítés során először a pohárba a tejhab kerül, amit fel kell önteni egy adag espressóval. De nem azonnal! Ha tökéletesen akarjuk elkészíteni az italt, hagyjuk, hogy a tej kicsit ülepedjen, és a tetejére kerüljön a hab, az aljára pedig a tej, amin majd csinosan rétegződik a kávéital. Ha ízesítni szeretnénk, szerencsés a kávét fűszerezni vagy cukrozni még azelőtt, hogy az összetevők találkoznának. Figyelem! A latte macchiatot ne keverjük össze a caffe latte-val!
Caffe latte
Míg a latte macchiato esetén a tejhab a főszereplő, az ugyancsak közönségkedvencnek számító caffe latte esetében inkább a kávéra jut a rivaldafény. Habár a cél hasonló: egy lágy, krémes tejes kávéital létrehozása, a caffe latte esetében a folyamatot egy közepes erősségű espresso elkészítésével kezdjük – vagyis itt nem feltétlenül ideális olasz pörkölésű kávé használata –, amit felöntünk nagyjából 200 milliliter forró tejjel, amin szinte vagy egyáltalán nincs tejhab. Ízesíteni itt is szabad: akár magát az eszpresszót, de egy kis fahéj is kerülhet a tej tetejére.
És a végére egy jó tanács
A tökéletes kávéitalok titka nemcsak pontos receptúrában és a megfelelő hozzávalókban rejlik, hanem eszközeink tisztaságában is. Fontos, hogy kávégépeinket megfelelő időközönként átmossuk, hiszen a lerakodó kávémaradvány vagy vízkő egy idő után észrevehető hatással lehet a kávé ízére. Ugyancsak fontos a tejgőzölő tisztántartása, főleg, hogy a tej könnyen megromolhat a csövekben, kávétartájokban vagy a gőzölőkön, ami pedig végképp elronthatja a kávézás élményét.
A Nespresso nemrég bemutatott Vertuo kapszulás kávéfőző rendszere az innovatív Centrifusion technológiának és a lézeres leolvasónak köszönhetően felismeri a kapszulák peremén található vonalkódot, és minden paramétert (vízmennyiség, hőfok, kapszula forgatási sebessége, előáztatási idő) az adott kávétípushoz ideálisan állít be. Ötféle csészeméretből és 31 féle különböző ízintenzitású és aromavilágú kapszulából választhatunk – az espresso-tól, a double espresso-n át a carafe-ig minden kávéstílus a rendelkezésünkre áll, így otthon is mindig olyan kávét készíthetünk, amit éppen megkívánunk.
A tartalom a Nespresso támogatásával, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.