2014. február. 23. 15:40 MTI Utolsó frissítés: 2014. február. 23. 15:25 Tudomány

Baglyokkal mennek neki a hantavírusnak

Szokatlan szövetségesre leltek a vadon élő baglyokban a chilei illetékesek a fertőző hantavírus elleni küzdelemben, amelynek már több mint tucatnyi halálos áldozata van a dél-amerikai országban.

A bagoly természetes ellensége a hantavírust terjesztő patkányoknak. A Santiago Times jelentése szerint a chilei erdőségekben élő hosszúfarkú patkányfaj, az Oligoryzomys longicaudatus fertőzi meg az embereket a végzetes vírussal. Általában csak az erdőkben táborozók vannak kitéve a fertőzésveszélynek, ám a patkányok a nyáron pusztító erdőtüzek miatt a városi körzetekbe szorultak, veszélyeztetve a városi lakosságot is - írta a BBC News.

A chilei erdészeti hatóságok most a chilei fehértollú bagoly és a Magellán-uhu (Bubo magellanicus) populációjának növelésében bíznak, mivel úgy vélik, a madarak afféle "biológiai szabályozóként" vissza tudnák szorítani a vírushordozó patkányok terjedését. Az illetékesek szerint azonban ehhez a helyi lakosságban körében élő babonákat is el kellene oszlatni.

A bagoly megjelenése a ház közelében a közhiedelem szerint halált jelent. A valóság azonban ennek épp az ellenkezője: a baglyok megvédik az otthonokat - hangsúlyozta Aldo Valdivis Ahumada a santiagói lapban.

A hantavírus-fertőzést követő lappangási időszak akár hat hétig is elhúzódhat, mielőtt megjelennének az influenzaszerű tünetek, a láz, az izomfájdalom, a szédülés és a hidegrázás. A betegség az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, specifikus kezelési módja nincs, de vérből való korai azonosítása és a támogató kórházi kezelés mellett nagyobb a túlélés esélye.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?