Hetekre olajszagú lett a lakás, de megérte: elkészítettük a lusta ember házi chipsét

12 perc

2025.01.31. 18:30

A világ kedvenc snackje, ami olyan faék egyszerűségűnek tűnik, hogy nem is gondolnánk, valójában mennyire bonyolult a tökéletesség elérése. Elmeséljük a modern chips történetét az ókori rómaiaktól, akiknek semmi közük nem volt hozzá, Kenji López-Altig, akinek annál több. Vajon érdemes volt belefogni a házi chipskészítésbe?

Vannak legendák, amelyek szépen-lassan rátelepednek valamire, és vannak olyanok, amelyek diszkréten megbújnak a háttérben. Talán azért, mert igazából nincs is szükségünk a létezésükre. A szaloncukornál igenis szeretnénk tudni, hogy került a magyar karácsonyfákra, arra is választ akarunk kapni, miért van ennyire hülye neve a ketchupnak, vagy hogy miért ugyanaz a neve a pirítósnak és a pohárköszöntőnek.

A chips viszont nem ilyen: a végletekig kiszárított sült krumpli mintha mindig is velünk lett volna, az ókori rómaiak meg az egyiptomiak is biztos csak azért nem készítettek ilyet, mert hát nem ismerték az alapanyagát. Pedig a krumpli mára annyira mindennapi hozzávaló, hogy fel sem merül bennünk: pár évszázada még nem létezett Európában, és ahhoz, hogy egyáltalán elterjedjen az itteni étrendben, évszázadok kellettek az őshaza, Amerika felfedezése után – és még inkább éhínség, amely rávezette az óvilági politikusokat, mennyire igénytelen, ugyanakkor magas tápértékű növényről is van szó.

Mielőtt azonban elvesznénk a 18. század végének francia és német történelmében, koncentráljunk arra, hogy a tápláló, számtalan módon elkészíthető gumóból hogyan született meg az inkább csemegének, mintsem kiadós ételnek számító chips. És mindenek előtt idézzük fel a legendát, ami jóval többről szól, mint egy csemegéről.

A Saratoga chips és az angolszász Horváth Ilona

A New York állambeli Saratogában működött a Moon’s Lake House nevű étterem, amely gazdag manhattani polgárok törzshelye volt. A helynek az 1850-es években volt egy George Speck nevű fekete szakácsa, akit az egyik törzsvendég, Cornelius Vanderbilt iparmágnás csak Crum (morzsa) néven emlegetett. 1853-ban egy napon a milliárdos hasábburgonyát kért, de túl vastagnak találta, és bármilyen kicsire szelték a krumplit, csak elégedetlen volt vele. Crum egy idő után megunta a vegzálást, és papírvékonyra vágta a krumplit, csontszárazra sütötte, majd rengeteg sóval szórta meg – Vanderbilt pedig jóízűen elfogyasztotta. A Saratoga chips rögtön népszerű lett, olyannyira, hogy Crum hét évvel később önálló éttermet nyitott, ahol elvitelre is lehetett kérni a papírzacskóba töltött sült krumpliból.

Készítsünk ipari élelmiszert otthon
Ott vannak velünk, még akkor is, ha nem veszünk róluk tudomást: a modern konyha alapvető hozzávalói nélkül nehezen tudnánk meglenni. Sorozatunkban nem is arra teszünk kísérletet, hogy megszabaduljunk tőlük, inkább arra, hogy otthoni körülmények között, adalékanyagok nélkül állítsuk elő őket. Létezik otthoni vegeta? Lehet egy konyhában készíteni instant tésztát, mogyorókrémet, chipset vagy Piros aranyat? És spórolunk azzal, ha vesszük a fáradságot? A sorozat többi cikkét itt olvashatja.

Akkor kezdjük ott, hogy mi igaz a történetből: Vanderbilt élt, sőt Crum is, erről számtalan fotó tanúskodik, a Saratoga chips pedig a mai napig kapható. Az, hogy valóban ő alkotta-e meg a Saratoga chipset, már korántsem biztos, a nővére például saját magának tulajdonította az érdemet. Egy biztos: ez volt az első olyan chips, amelyet chipsként emlegettek – azzal a szóval, amely a brit angolban a zsiradékban sült burgonyára utal.

Az viszont, hogy a chipset a testvérpár bármelyik tagja alkotta volna meg, biztosan nem igaz: az étel receptje ugyanis már születésük előtt olvasható volt szakácskönyvekben. A legkorábbi ilyen William Kitchiner 1817-es bestsellere volt, amelyet túlzás nélkül nevezhetünk a 19. századi angolszász világ Horváth Ilona-szakácskönyvének. Tény, nevet még nem adott neki, egyszerűen „szeletelt vagy reszelt sült krumplinak” hívta a fogást – a chips brit neve, a crisp is jóval később, valamikor a 19. század legvégén bukkant csak fel.

A hordótól a nitrogénig

Ekkortájt – egészen pontosan 1895-ben lépett be a történetbe William Tappendon clevelandi vállalkozó, aki elsőként gyártotta kimondottan boltok számára az előrecsomagolt (Saratoga néven árult) chipset. Nyomában pedig több cég is chipsgyártásba kezdett, az egyiküknek dolgozott Herman Lay, aki a déli államokban utazó ügynökből váltott a gyártásra. Az üzlet pedig annyira bejött, hogy 1938-ban megvásárolt egy atlantai élelmiszergyártót, és mindjárt saját nevére keresztelte el. A Lay’s 1961-ben egyesült a hasonló profilú Fritóval, négy évvel később pedig felvásárolta őket a Pepsi – a Lay’s márkanév azonban maradt és máig a chipsipar meghatározó szereplője.

HVG 360

A chips terjedéséhez azonban ennél több kellett: például az ipari technológia fejlődése a hámozástól a sütésig – így születhetett meg a chips mai formája, a roppanós, de nem annyira kemény, aranysárga snack.

Az ízesítés is viszonylag új dolog: az 1920-as években még kis zacskóba tettek sót az első csomagolt chipsek mellé, és évtizedek teltek el, amíg valakinek eszébe jutott, hogy azt a töménytelen mennyiségű sót egyszerűen rá is lehet szórni már csomagolás előtt. Az első ízesített chips érdeme egy ír chipsgyártóhoz, Joe Spud Murphyhez és a cégénél dolgozó Seamus Burke-höz volt köthető, ők 1954-ben dobták piacra hagymás-sajtos krumplijukat. Innentől aztán nem volt megállás, kitalálhatnánk bármilyen ízvilágot, biztos, hogy valaki már legyártotta chipsben.

Az én utolsó élményem a szomszéd távol-keleti boltban vásárolt japán uborkaízű burgonyachips volt – innen üzenem: ha valaki találkozna vele, semmiképpen ne kóstolja meg!