„Nem próbálunk mi lenni a legjobb japán étterem a világon, mi egyediek akarunk lenni”
Miért más a kaliforniai szusi, mint a hagyományos, japán változat, és miért különbözik mindkettőtől az, amelyet Wolfgang Puck budapesti éttermében, a Spagóban kínálnak? Mi zavar egy japánt, ha hazáján kívül kínálják szusival? Mi az alapvető baj a szupermarketekben kapható változattal? Tetsu Yahagival, a Puck-éttermek vezető konyhafőnökével beszélgettünk.
hvg360: A weboldal szerint ön alkotta meg a Spago szusimenüjét, akkor az itt dolgozók, köztük Szántó István konyhafőnök feladata csupán annyi, hogy elkészítik azokat?
Tetsu Yahagi: Ennél azért bonyolultabb a munkamegosztás. Wolgang Puck éttermeinek a corporate séfje vagyok, a csoport fejlesztési igazgatója, ami praktikusan azzal jár, hogy sorra járom az éttermeinket a világban Londontól Szingapúrig, Hawaiitól Budapestig. Részt veszek a munkában, ha éttermet nyitunk, ha új menüt dolgozunk ki, vagy például – mint itt Budapesten – szusimenüvel bővül az étlap. Az tény, hogy kerülnek olyan ételek a menübe, amelyeket más helyeken kísérleteztünk ki, de arra is van példa, hogy valamit itt próbálunk ki, és aztán máshol is átveszünk.
hvg360: Vannak tehát olyan fogások, amelyeket kimondottan a budapesti hely számára kreáltak?
T.Y.: Igen, a tekercsek közül van ilyen, például tonhalas-citromos vagy a pikáns lángolt lazacos.
hvg360: Miért pont itt születtek ezek? Van bennük valami magyaros vagy épp a magyarok által kedvelt dolog?
T.Y.: Nem, nem erről van szó, egyszerűen ez egy új hely, itt fejlesztettük ki őket. Folyamatosan alkotunk új fogásokat, nyilván könnyebb ezeket egy új étlapba beilleszteni.
hvg360: Volt szerencsém megkóstolni az étlapon szereplő szusikat, és a legfeltűnőbb az volt, mennyire komplex fogások ezek azokhoz képest, amelyeket szusiként ismerünk a japán konyhából. Ez koncepció vagy kreativitás?
T.Y.: Máshonnan közelíteném meg a kérdést: a fogások a Spago étteremlánc ételei, mi alkotjuk meg őket, mi lépünk ki velük a nemzetközi piacra. Nem csak szusijaink vannak, hanem például pizzánk is.
hvg360: Wolfgang Puck legismertebb pizzája füstölt lazaccal készül, nem tűnik annyira olasz fogásnak.