Gennaro Contaldo: Miért is törvényszerű, hogy csak nők lehetnek a konyhában?

6 perc

2020.11.09. 15:00

Minden a konyhában kezdődik, és minden ott dől el, a főzés egyetlen titka a szenvedély. A világhírű olasz séf, Gennaro Contaldo sorra írja receptkönyveit, ezek közül kettőt a HVG Könyvek is kiadott.

Az ön gyerekkorában mindenki filmsztár, híres focista vagy éppen űrhajós akart lenni. A családjában nem volt hagyománya a gasztronómiának, az apja ruhakereskedő volt. Mikor érezte először, hogy a konyha lesz az a hely, ahol egész életében otthon lehet?

Bár a családom nem foglalkozott vendéglátással, körülöttem mégis minden az ételekről szólt, az asztalnál mindig erről beszéltünk. Apám pontosan ismerte a legjobb helybéli kistermelőket, hogy melyiknek van a legjobb kecskéje, báránya, csirkéje, melyikük készíti a legjobb sajtot. Megtanított vadászni, és hogy mi módon kell elkészíteni a vadételeket. Anyám rengeteg fűszert használt, és bevezetett a vadon növényei, a zöldfűszerek, a gombák rejtelmes világába. Horgásztam a helyi halászokkal, ez volt az egyik kedvenc időtöltésem, ők okosítottak ki arra, hogy miről ismerszik meg az igazán friss hal. A nagynénéim és a lánytestvéreim mind a saját maguk receptje szerint készítették a tésztát, a kenyeret, így az étel és a főzés már kiskoromtól belém ivódott. Tízéves lehettem, amikor apám a nyári szünetben elküldött az egyik barátja éttermébe dolgozni – imádtam. Szóval, azt hiszem, a főzés iránti szenvedély mindig bennem volt.

A meseszép Amalfi-parti Minoriban született, majd 20 évesen meglátogatta a nővérét Londonban, és ott is ragadt. Hogyan tudott megmaradni egy olyan városban, amelynek gasztronómiája és időjárása annyira távol áll az olaszországitól?

Tinédzserként mindig arra vágytam, hogy elutazhassak Londonba, érezhessem a város lüktetését, láthassam ragyogó színeit, és tapasztalatot is akartam szerezni a nővéremnél. Imádtam, ahogy ma is imádom, ez az a hely, ahol felnőttként mindig is éltem, és ahol otthont teremtettem. London annyira izgalmas volt, annyi mindent lehetett ott csinálni és látni, de azt kell mondanom, a gasztronómia ott a hetvenes években csapnivaló volt. Idővel viszont Európa gasztrofővárosává lépett elő, és csak remélni tudom, hogy ehhez én is hozzájárultam.

Belevágtak, és az évtized konyhai trendjét hozták létre

Az 1929-ben alakult amerikai kulináris szövetség felkér csaknem 700 séfet, jelöljék meg, mit tartanak az új év legfontosabb trendjeinek. A séfek top 10-es rangsorában a hetedik helyre az „új metszésű húsok" kerültek.

Milyen az Amalfi környéki konyha, és a receptjeiben hogyan viszi tovább az ottani hagyományokat?