Egy hét alatt 180 fokos fordulatot tett a jegybank, de mit szól majd ehhez a forint?

5 perc

2020.04.08. 11:00

2020.04.16. 06:48

A Magyar Nemzeti Bank gyors kamatemeléssel próbálja megállítani a forint árfolyamának zuhanását, de nem mond le arról, hogy a válság kezelésére pénzbőséget teremtsen.

Krízis idején nem vészesen nagy baj, ha a gazdasági prognózisok szavatossági ideje csupán egy hét. Az már nagyobb, ha az ország jegybankja ennyi idő alatt kénytelen felülbírálni korábbi döntését, és 180 fokos fordulatot vesz. Márpedig a Magyar Nemzeti Bank ezt tette. Ideje volt.

Március 24-én a monetáris tanács még nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton és a mínusz 0,05 százalékos betéti kamaton, vagyis azon, hogy az egy napra nála elhelyezett betétekből levon egy minimális összeget. Nem zavarta, hogy a magyar fizetőeszköz kizuhant a 2018 májusa és 2019 szeptembere között megszokott 1 euró = 320–330 forintos sávból, majd egyre gyorsabb tempóban gyengült. Sőt a testület a koronavírus-válságra tekintettel úgy döntött, hogy ontja a pénzt a gazdaságba.

Egyrészt vállalati hiteleket is befogad fedezetként, növelve a bankok által igénybe vehető likviditást. Másrészt fix kamatozás mellett 3, 6 és 12 hónapra, illetve 3 és 5 évre korlátlan mennyiségben nyújt hitelt. Harmadrészt felmenti a bankokat a kötelező tartalékképzés alól. Továbbá, a kormányfői ígérettel összhangban, a vállalati és a lakossági hitelekre az év végéig „törlesztési moratóriumot” hirdetett meg.

A döntés után a forint árfolyama gyors ütemben zuhanni kezdett. Március 24-én 352 forintot kellett adni egy euróért – vagyis a forint már akkor is gyenge volt –, április 1-jén azonban egy pillanatban már csaknem 370 forintot. Bár a jegybank egyvégtében azt szajkózta, hogy nincs árfolyamcélja, az egy hét alatt bekövetkezett ötszázalékos leértékelődés már neki is sok volt. Közbeavatkozott a piacon. Bejelentette, lehetőséget teremt arra, hogy a bankok egy hétig nála helyezzenek el betétet, mégpedig az alapkamaton, azaz 0,9 százalékon.